Az egyik nagyon gyakori őszi-téli betegség a fülfájás. Ez sokféle formában jelentkezhet.

Kezdődhet náthával, ami a fülre húzódik, vagy kialakulhat egy fülzsírdugó, lehet fülcsengés vagy fülzúgás. Bármelyikből is indul, ha nem kezeljük, gyulladás lép fel szervezetünkben. Ezt általában mandulagyulladás és/vagy középfül gyulladás formájában diagnosztizálja az orvos.

Mik lehetnek kiváltó okok fizikai szinten?

Fülzsírdugó nem csak külső szennyeződésektől, hanem megfázástól, mint egy védekezésképpen alakul ki a fülben. Ha helytelenül tisztítjuk fülünket, akkor is eldugulhat.

A fülzúgást és csengést okozhatja stressz, magas vérnyomás, fertőzés vagy pajzsmirigy probléma, illetve idősebb korban érelmeszesedés, cukorbetegség, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Visszatérő középfülgyulladás kialakulhat az immunrendszer gyengesége következtében, ilyenkor a mandulák is többször begyulladnak. Ha valakinek kiveszik a manduláját, lehet hogy „cserébe” többször kiújuló középfülgyulladást kap. Okozhatja élelmiszer allergia is, (glutén, tej vagy tojás érzékenység)

Mik a lelki okai?

Lelki-energetikai minősége az engedelmesség. Ha nem akarunk valakinek vagy valaminek engedelmeskedni, megfelelni, akkor „elengedjük a fülünk mellett” amit mond. Ha nem akarjuk meghallani azokat a szavakat, amelyek félelmet, stresszt keltenek bennünk, illetve feladatot, felelősséget rónak ránk, akkor inkább elzárkózunk ezek elől úgy, hogy nem halljuk meg, gátat képezünk a meghallás útjába! (fülzsír, gyulladás) Azoknak a gyerekeknek többször van problémájuk a fülükkel, akiknek a szülei gyakran veszekednek, vitatkoznak. A gyerekek így próbálják kizárni ezeket a fájdalmat és félelmet okozó hangokat, szavakat. Ugyanakkor a fülfájást, fülzúgást okozhatja az is, hogy meghallanánk a szellemvilág üzenetét, szellemi vezetőinket, angyalainkat akik az életutunkon segítenek, vezetnek bennünket, és ez elől akarunk elzárkózni mert mondjuk nem fér össze a hitrendszerünkkel, vagy a neveltetésünkkel, meggyőződésünkkel.

Gondoljuk végig milyen stressz, trauma, kínos helyzet ért bennünket az elmúlt években, vagy gyermekeinket, ha nekik van bajuk. Ha megtaláljuk az okot könnyebb lesz feldolgozni és elengedni, így hamarosan megszabadulhatunk kínzó fájdalmainktól és egy életfeladatot is megoldhatunk. Gyermekek fülpanaszait legjobb az anyával együtt kezelni, mert általában a gyermek tükröt mutat, azaz valószínűleg az anyukának is problémát jelent az adott dolog, csak mivel felnőtt jobban tolerálja mint a gyerek. Ilyen esetekben érdemes leülni elgondolkodni és őszintén megbeszélni a gyermekkel, hogy mi a szitu. Legyünk türelmesek és kedvesek, szeretettel forduljunk a megoldandó feladathoz, és könnyebben megtaláljuk a megoldást. Kineziológus segítségét is kérhetjük, ezek a problémák általában 1, ha más probléma is kötődik hozzá akkor 2-3 alkalom alatt oldhatók.

Mit tegyünk ha nem akarunk antibiotikum kúrát?

Segítségünkre sietnek a gyógyfüvek tea-, illetve Energy cseppek formájában. Fülfájdalmak enyhítésére az Audiron kiváló segítőnk. Fülünkbe cseppentünk 1-2, max 3 cseppet, bent tartjuk 20-30 másodpercig, majd zsepivel felitatjuk ami kifolyik a fülünkből, NEM NYULUNK BELE semmivel a fülbe! (A Vironal és Grepofit cseppek belsőleg segítenek a gyulladást leküzdeni.)

Gyógynövényeink közül a diófa levelet és a kakukkfüvet emelném ki.

– A diófalevélből 2 evőkanálnyit teszünk 2,5 dl forró vízhez és lefedve állni hagyjuk 10 percig. Leszűrjük, és ha meghűlt elkortyolgatjuk. Naponta 2-3 csészével fogyasztunk. Ugyanígy a kakukkfű teát is.
Levendulás párnát vagy tengeri sós-levendulás párnát készítünk és felmelegítve a fülre tesszük.

– 1 gerezd fokhagymát megpucolunk és a fülbe dugjuk kb 15-20 percig bent hagyjuk. Antibiotikus hatása miatt gyorsan lehúzza a gyulladást. Többször ismételhetjük.