Főzelékek / Főételek

Minden étel gluténmentes, laktózmentes és vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kiváltható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂

Cukkinis lecsó

Hozzávalók:

1 db közepes méretű cukkini,

1-2 ek olaj,

1 közepes fej hagyma,

néhány szem paradicsom,

1-2 db paprika ízlés szerint,

só, törött paparika.

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, a megtisztított zöldségeket hozzáadjuk, őrölt paprikával és sóval fűszerezzük. Pici vízzel néhány percig főzzük. Tálaláskor olívaolajon pirított fokhagymás baguette-szeleteket adunk hozzá. Vagy kifőtt rizst, esetleg tojást is adhatunk köretként.

Pirított laskagomba

Hozzávalók:

40-50 deka laskagomba,

1-2 ek olaj,

1 ág friss rozmaring, szárított is jó

2-3 gerezd fokhagyma,

só ízlés szerint.

Elkészítés:

A megtisztított laskagombát forró olívaolajon megfuttatjuk, őrölt fokhagymával és rozmaringgal fűszerezzük, sóval ízesítjük. Tálaláskor olívaolajon pirított fokhagymás baguette-szeletekre halmozzuk.

Burgonyaragu

Elkészítés:

3 fej felszeletelt hagymát kevés olajon megpirítok, hozzáadok 4-5 ek zabpelyhet, és néhány perc után felöntöm kb 7 dl vízzel, és fűszerezem (só, bors, kakukkfű, vagy ízlés szerint kevés ételízesítőt). Tegyünk hozzá 4-5 megpucolt, felkockázott krumplit. Főzzük meg kb 20-30 perc alatt.

Frissen reszelt répával, reszelt sajttal a tetején a legfinomabb 🙂

Lencsepörkölt vagy főzelék

Hozzávalók:

1 nagyobb fej hagyma
500g lencse
fél ek őrölt paprika
1 tk őrölt kömény, só, borsikafű
2-3 db babérlevél.

A lencsét előző nap áztassuk be! Csökken a főzési idő és tartalmasabb marad a lencse.

 

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, piros paprikával meghintjük, felöntjük vízzel és beletesszük a lencsét. Fűszerezzük sóval, borsikafűvel (borssal), őrölt köménnyel, és babérlevéllel. Puhára főzzük, kb fél óra alatt kész.

Ha főzeléket szeretnénk, akkor sűríthetjük 2-3 ek liszttel.

Vöröslencse pörkölt

 

Elkészítés:

Szokásos pörkölt alap hagymát dinsztelek, bele piros paprika, és a megmosott (beáztatott) lencse, és annyi víz hogy épp ellepje. Fűszerezem ízlés szerint, de a lencséből ne felejtsétek ki az őrölt köményt 1 zacskó (fél kg) lencséhez fél teáskanálnyit teszek. Fehérje napon ha húst kívánsz, mehet mellé natúr sült vagy grill csirke, esetleg sült oldalas. Savanyú uborkával nagyon finom.

Megjegyzés: A vöröslencsét elég átmosni majd leforrázni, kb 20 perc állás után már főzheted is, Max negyed óra alatt kész!  

Mézes-mustáros zöldségek v. Mézes-mustáros csirke zöldségágyon

 

Hozzávalók:

3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kicsi zeller
1 kisebb karalábé karikára, nagykockára vágva, kevés káposzta csíkokra szeletelve.

Elkészítés:

Ezeket tepsibe téve sózom, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal, tehetünk rá 2-3 babérlevelet. 1 ek sima és 1 ek dijoni mustárt kikeverünk 1 nagy ek mézzel, és rácsorgatjuk a zöldségekre.

Alufólia alatt 40-45 percig pároljuk, majd a fóliát levéve még 10 percig sütjük.

Ha csirkével készítjük:

A tepsibe tett zöldégekre rátesszük a besózott csirkecombokat, és ezt kenjük meg a  mézes-mustáros keverékkel.

Alufólia alatt 1 órát, majd fólia nélkül még 10-15 percet sütjük.

Székelykáposzta vega módra

 

Elkészítés:

2 fej hagymát apróra vágva  megdinsztelek, fél ek pirospaprikával meghintem. Fűszerezem: só, fehérbors, majoranna. Ráteszem a fél kg (kicsit kinyomkodott) savanyú káposztát  és megszórom 15-20 dkg rizzsel (v. 1 cs. gyorsrizzsel) Annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje. Kb 20 perc  alatt készre főzöm. Többször megkeverem, ha elfőtte a vizet, pótolom, hogy a rizs megpuhuljon.

Zöldborsós hajdina finoman

Hozzávalók:

1 nagyobb fej hagyma, 15-20 dkg zöldborsó, 1 cs. hajdina (25 dkg)

só, bors (borsikafű), kakukkfű, 1 tk őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A hajdinát előző este megmossuk, beáztatjuk. (ha ez elmaradt, akkor leforrázzuk és letakarjuk, míg a hagymát megpucoljuk és összevágjuk)

A hagymát apróra vágjuk, vagy reszeljük, kevés olajon dinszteljük, elkeverjük benne a paprikát, majd a leszűrt hajdinát és a borsót is hozzátesszük, fűszerezzük és felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. Ha beáztattuk a hajdinát előző nap, akkor 10-15 perc alatt kész, egyébként kb 25-30 perc.

Zöldséges köles

Hozzávalók:

1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
kis csokor petrezselyem
15-20 dkg zöldborsó
1 csomag köles
só, borsikafű, bazsalikom
2-3 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
esetleg medvehagyma.

Elkészítés:

A hagymát apróra vágom vagy lereszelem, kevés olajon megdinsztelem, hozzáadom a nagyobb lyukú reszelőn lereszelt répát, ezt is pirítom, majd a zúzott fokhagymát. 

Beleteszem az összes többi hozzávalót, fűszereket és felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. A köles kétszeresére dagad (hasonlóan mint a rizs) Miután felforrt, alacsonyabb hőfokon többször kevergetjük, nehogy leégjen, hamar kész! (kb: 15-20 p)

Önálló ételként, de sült, vagy szaftosabb húsok mellé köretként is fogyasztható.

Zöldséges sushi

Hozzávalók:

20 dkg sushirizs vagy rövid szemű rizs
5 dl víz
1 ek. rizsecet (vagy enyhe fehérborecet, én almaecetet szoktam használni)
1 cs. nori (préselt tengerialga-lapok vékony szeletekre vágva)
1 db nagyobb uborka meghámozva és felszeletelve
2 db nagyobb sárgarépa meghámozva
1 cs. újhagyma
só, őrölt paprika ízlés szerint.

Elkészítés:

A rizst közepes lángon 8 percig pirítjuk gyakori keverés mellett, hogy ne barnuljon meg. Borssal ízesítjük, vizet adunk hozzá, és letakarva 10-12 percig főzzük. Majd a gázt kikapcsoljuk, és az ételt lefedve a tűzhelyen hagyjuk kihűlni. Sóval és rizsecettel ízesítjük. 
A norilapocskákat kiterítjük egy konyharuhán. A rizst úgy rendezzük el rajta, hogy mindkét oldalán hagyunk egy kis peremet. A hagymát, uborkát, és sárgarépát a csíkok közepére rendezzük. Wasabival megöntözzük, paprikával és tengeri sóval ízesítjük. Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a sushit, és szép kis rudat formálunk belőle, amit egy éles késsel felszeletelünk. A kést mártsuk minden szeletelés előtt hideg vízbe.

Ezen kívül egyéb zöldségekkel is készíthetjük, úgy mint avokádó, fehérrépa, retek, gyömbér és ízlés szerint egyebeket is kipróbálhatjuk.

Karfiol csőben sütve két féle sajttal

Hozzávalók:

1 db szép nagy karfiol (kb. 1,5kg)

Kb: fél kg krumpli szeletelve

15 dkg füstölt sajt

15 dkg ementáli sajt

6 dkg vaj

6 dkg liszt

5 dl tej

1 dl tejszín vagy 4 ek tejföl

bors

szerecsendió

olaj

zsemlyemorzsa

Elkészítés:

A krumplikat és a rózsákra szedett karfiolt forró, sós vízbe tesszük, és kb. 12-15 perc alatt félpuhára főzzük. A főzővízbe a són kívül tehetünk 1 kk ételízesítőt is, de ez el is hagyható.

A tepsit kiolajozzuk, meghintjük zsemlyemorzsával. A félpuhára főzött krumplikat egy sorban letesszük, majd a karfiolrózsákat elhelyezzük szép sorban a tepsibe, és a maradék krumplival lefedjük.

A vajból, lisztből és a tejből besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk és a szerecsendióval fűszerezzük majd a tejszínt is a besamelhez adjuk.

A reszelt füstölt sajtot is belekeverjük.

Az egész keveréket egyenletesen elosztva ráöntjük a karfiolra.

Kb: 30 percig sütjük a sütőben.

Kivesszük a sütőből, rászórjuk a reszelt ementáli sajtot, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.