Sütemények

 

Minden sütemény gluténmentes! és  vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kicserélhető, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂

Jelzések:

 V = vegán (teljesen állati eredetű mentes)

 L-V = Lakto-vegán (tejterméket tartalmazhat)

Levendulás mentás, és citromos mentás ropogós keksz!

 

Hozzávalók:

1/2 kg liszt

1/2 cs sütőpor

csipet só

15 dkg vaj vagy Rama

20 dkg cukor

1 tojás

1 egész citrom leve és reszelt héja

1 tk menta és 1 tk levendula (ízlés szerint)

 

 

 

Elkészítés:

A lisztet tálba szitálom és beleteszem a sót és sütőport

Egy keverőtálba kikeverem a cukrot a vajjal és a tojással

A fenti kettőt összeöntöm, és hozzáadom a citromot és a mentát, homogénre keverem és megfelezem. Az egyik felébe belekeverem a levendulát is.

Keményebb tésztát gyúrok mindkét félből és 1-2 órát állni hagyom.

Deszkán vékonyra nyújtom, szaggatóval formákat készítek, vagy derelyemetszővel összevágom. Sütőpapírral bélelt tepsiben 10-15 perc alatt kb 180-200 fokon készre sütöm.

Levendulás sárgabarack lekvárral kínálom 🙂

Dobozban sokáig elállna ha nem fogyna el olyan gyorsan…

 

 

 

Pite, torta alaprecept (V) Gluténmentes!

Hozzávalók:

50 dkg liszt (20dkg rizsliszt, 10 dkg hajdinaliszt, 20 dkg kukoricaliszt)

1 Ráma vagy növényi margarin

½ cs sütőpor

10-15 dkg nyírfacukor vagy méz

1 cs vaníliás cukor

Kb: 1/2-1 dl víz

 

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrok, pihentetem hűtőben legalább 20-30 percet. (lehet egy éjszakát is)

Megfelezem, kinyújtom és kivajazott tepsibe teszem az egyiket, megtöltöm a töltelékkel, majd ráteszem a másik felét.

Ha tortát készítek, akkor 2x kell megcsinálni az egészet, mert akkor a 4 lap közé tudok tenni megfelelő mennyiségű tölteléket. A tetejét díszíthetem alkalomnak megfelelően.

(piskótánál melegebb, előmelegített sütőben – én 200 fokon – sütöm, legalább 30-40 percig. Érdemes villával megböködni, hogy a keletkező gőz ne törje meg a tésztát.)

Torta krém

 

Elkészítés:

2 csomag vaníliás (vagy egyéb ízesítésű) lutémnentes pudingport 6-7dl tejjel (én rizstejjel és vízzel felesbe szoktam) kikeverek és kb 3 ek nyírfacukrot adok hozzá, meg egy csomag vaníliás cukrot. Felfőzöm, megvárom míg meghűl, majd a tésztára kenem.

Tortához 3x kell ezt megismételni, mert a 4 lap közé 3x kell ezt a mennyiséget kenni!

Lehet többféle ízesítésű is. Én kipróbáltam úgy, hogy egyik réteg vaníliás, másik puncsos, harmadik csokis. Akkor 2cs. vaníliapuding, 2cs. puncspuding, és 2cs. csokipuding kell hozzá.

Próbáltam úgy is, hogy 2×2 vaníliás, a köztes meg gyümölcsös, így nem lett olyan tömény, a gyerkek is jobban szerették.

A tetejére Hulala vagy egyéb növényi tejszínt teszek. A Hulala fél literes, ezt jól fel kell verni 1-2 ek cukorral (robotgéppel, mint a tojásfehérjét vagy mint a sima tejszínt) és rákenjük a torta vagy süti legtetejére. Ha nem sikerül túl szépen, egyenletesen elkenni, akkor csokit szoktam ráreszelni, az takarja az egyenetlenségeket. A díszítés is jobban mutat rajta 🙂

Karamellás-pudingos szelet (V) Gluténmentes!

Hozzávalók:

30 dkg liszt (10-10-10dkg hajdina-, kukorica- és rizsliszt)

5-7 dkg  növényi margarin (vagy pálmazsír)

2 késhegynyi sütőpor

1-1,5 dl rizstej vagy víz

5 dkg nyírfacukor vagy méz

Krém

2-3 cs glutémnentes pudingpor

6-8 dl rizstej

10-15 dkg nyírfacukor

2-3 dl növényi habtejszín (Hullala)

Tetejére

10-15 dkg nyírfacukor

1,5 dl növényi habtejszín

3-5 dkg növényi margarin

10-15 dkg dió

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett tepsi hátán kisütjük, 3 nagy jön ki belőle.

A pudingokat a cukorral tejjel megfőzzük, hűlés közben időnként meg kell keverni.

Habtejszínből kemény habot verünk, és összekeverjük a kihűlt pudinggal, majd a lapok közé töltjük.

A cukrot karamellizáljuk egy lábosban, hozzáadjuk a tejszínt és a margarint.

A durvára tört diót serpenyőben megpirítjuk, és a karamellbe keverjük, hűlés után a tésztára kenjük.

Legalább 8-10 órát pihentetjük hűtőszekrényben.

Lekváros-kókuszos kevert tészta

Hozzávalók:

25 dkg knyírfacukor

5 dl rizstej (eredeti recept alapján kefír!)

0,6-0,7 dl étolaj

2,5 evőkanál (lapos) cukrozatlan kakaópor

40 dkg liszt (20dkg rizsliszt, 10-10 dkg hajdina- és kukoricakiszt)

1 lapos evőkanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

10 dkg apró darabokra vágott dióbél

1 púpozott evőkanál kandírozott citromhéj

1 púpozott evőkanál kandírozott narancshéj

Tetejére: lekvár, kókuszreszelék.

 

Elkészítés:

A nyírfacukrot, tejet (kefirt) és az étolajat  jól kikeverem, majd a többi hozzávalóit is hozzáadom a felsorolás szerint. Alaposan kikeverem robotgéppel.

Egy 30×22 cm-es tepsit kikenek növényi margarinnal, lisztezem, és beleöntöm  a masszát.

Előmelegített sütőben 175-180 fokon 30-35 percig sütöm. (Tűpróba!)

Hagyom hideg helyen kihűlni. Ezután a tetejét lekenem sárgabarack lekvárral, és alaposan megszórom kókusz reszelékkel.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.