Rakottak / Töltöttek

Minden étel gluténmentes és  vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható,vagy növényire cserélhető, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂

Rakott spenót

Hozzávalók:

1 kisebb jégsaláta
1 adag spenót (fagyasztott is jó)
2-3 gerezd fokhagyma
csipet só, reszelt sajt (parmezán jellegű)
1 nagyobb zellergumó (burgonyával is helyettesíthető)
1 szál sárgarépa

Elkészítés:

A jégsalátát szeletekre vágom, és kevés olajon serpenyőben megpirítom.
Olajon a zúzott fokhagymát és a spenótot kissé megpirítom, csipet sóval és a reszelt sajttal összekeverem.
A zellert megpucolom, felkarikázom, majd soronként egy tepsibe teszem. Rákenem a spenót harmadát, rá a sült jégsalátát, ismét spenót, néhány répakarika, majd a maradék spenót reszelt sajttal megszórom, fólia alatt 15-20 perc alatt készre sütöm.

Rakott karalábé

Hozzávalók:

3-4 nagyobb szem krumpli

2 nagy karalábé

2-3 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

ízlés szerint 1 nagyobb fej vöröshagyma (el is hagyható)

 

Elkészítés:

A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. Burgonya – répa – karalábé – burgonya.. sorrendben rakjuk a kivajazott tepsibe, majd a krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, ízlés szerint egyebekkel.

Alufólia alatt sütöm kb 30 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.

Rakott zöldség

Hozzávalók:

5-6 nagyobb szem krumpli

1 közepes karalábé

2 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

néhány rózsa karfiol és brokkoli

ízlés szerint 1 nagyobb fej vöröshagyma (el is hagyható)

2-3 gerezd fokhagyma

fűszerek: só, borsikafű, kakukkfű

 

Elkészítés:

A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. A kivajazott tepsibe burgonya – a többi vegyesen – burgonya a tetejére. A krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, ízlés szerint egyebekkel.

Alufólia alatt sütöm kb 30-40 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt füstölt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.

(Ha besamel mártást készítek, és nyakonöntöm vele az egészet, akkor még finomabb, laktatóbb egytálételt kapok)

Rakott karfiol

Hozzávalók:

3-4 nagyobb szem krumpli

1 szép fej karfiol

kevés brokkoli ízlés szerint

2-3 szál sárgarépa

2-3 gerezd fokhagyma reszelve

fűszerek

 

Elkészítés:

A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. Burgonya – répa – karfiol+brokkoli – burgonya.. sorrendben rakjuk a kivajazott tepsibe, majd a krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, és a reszelt fokhagymával.

Alufólia alatt sütöm kb 30 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.

Karfiolfelfújt

Elkészítés:

Kb fél kg karfiolt rózsáira szedek, és megfőzöm kissé sós vízben.

1/3 részét áttörjük.

2-3 ek vajból, 2-3 ek lisztből és 2-3 dl tejből sűrű fehér mártást készítünk.

Belekeverjük az áttört és az egybehagyott karfiolt is.

Kivajazott, morzsával megszórt jénaiba tesszük, és kb 30 percig sütjük, majd reszelt sajttal megszórjuk és még 10 perc alatt készre sütjük.

Töltött karalábé recept

Hozzávalók:

2 db karalábé
0,5 dl tejföl 
2×5 dkg reszelt sajt (füstölt és trappista)
só, kakukkfű, borsikafű, szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

A karalábékat meghámozzuk, „kalapot” vágunk kb: 1/5 – 4/5 arányba és kivájjuk a belsejét. Víz felett puhára pároljuk. Tepsibe rakjuk, megtöltjük a fűszeres sajtos tejföllel (a belsejét apró kockára vágjuk és a töltelékbe keverjük) Annyi időre tesszük a sütőbe, míg megpirul a kalapja melyet megkenünk tejföllel.

Tálaláskor esetes céklával díszítjük. Köretnek (húsokhoz) és önálló ételként is kitűnő.

Gombával töltött cukkini

Hozzávalók:

2 db cukkini
2 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
2 ek zsemlemorzsa
friss bazsalikom
friss oreganó
só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A cukkiniket hosszában kettévágjuk, és egy kis peremet hagyva kivájjuk a belsejét. A cukkinik belsejét és a gombát apróra vágjuk, a fokhagymát, a friss bazsalikomot és a friss oreganót felaprítjuk.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük és megpirítjuk a gombát, a cukkini kivájt belsejét, a fokhagymát és a fűszereket. Ha már kezd összeállni a ragu, akkor hozzáadjuk a zsemlemorzsát.
Megtöltjük a raguval a cukkiniket. Lefedjük alufóliával és kb: 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Mindegyik „cukkini-hajó” tetejét meszórjuk reszelt sajttal és még 10 percig sütjük, fólia nélkül, hogy ropogós legyen a teteje.

 

Zöldségekkel töltött cukkini

Hozzávalók:

2 db cukkini
1 közepes fej vöröshagyma
kukorica, borsó, sárgarépa
friss borsikafű
friss bazsalikom
friss oreganó
só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A cukkiniket hosszában kettévágjuk, és egy kis peremet hagyva kivájjuk a belsejét. A cukkinik belsejét és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, a hagymát apróra metéljük, a bazsalikomot az oreganót és a borsikafüvet felaprítjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük és megpirítjuk a hagymát, majd a zöldégeket és fűszerezzük. Ha megpirultak, levesszük a tűzről és megtöltjük a cukkiniket. Lefedjük alufóliával és kb: 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Mindegyik „cukkini-hajó” tetejét meszórjuk reszelt sajttal és még 10 percig sütjük, fólia nélkül, hogy ropogós legyen a teteje.

 

Rakott krumpli másként recept

Elkészítés:

A krumplit, karalábét, hagymát, fehér- és sárgarépát (esetleg zellert) megpucolom, felkarikázom, majd soronként egy tepsibe teszem. Fűszerezem, fólia alatt sütöm majd a fóliát levéve ízlés szerinti öntettel, reszelt  sajttal még 10 percig készre sütöm.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.