Édességek

Minden édesség (kettő kivételével) gluténmentes és  vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kicserélhető, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂

 

Jelzések:

V = vegán (teljesen állati eredetű mentes)

L-V = Lakto-vegán (tejterméket tartalmazhat)

 

Besamellel rakott alma (V)

 

Elkészítés:

1 kg almát meghámozunk, felszeleteljük. 15 dkg vajból vagy ugyanennyi pálmaolajból, 4-5 ek rizslisztből és 5 dl rizstejből pépszerű masszát főzünk. A végén belekeverünk 1 cs. vaníliás cukrot, 3 ek nyírfacukrot, 1 citrom reszelt héját és fél citrom levét. Ízlés szerint késhegynyi fahéjjal is ízesíthetjük.

Vajjal vagy pálmaolajjal kikent tűzálló tálba vagy magasabb peremű tepsibe rétegezve beleteszem a besamelt, majd az almát, besamelt, almát végül besamellel fejezem be.

30 percig sütöm a sütőben.

Almakompót (V)

 

Elkészítés:

3 nagy almát meghámozunk, felszeleteljük. 2 liter vízbe feltesszük főzni, adunk hozzá szegfűszeget, fahéjat, 1 cs. vaníliás cukrot, és az alma savanyúságához képest 4-6 ek nyírfacukrot. Fedő alatt 5-6 perc alatt pároljuk, többször megkeverjük. (ízlés szerint mazsolát is főzhetünk hozzá, vagy egyéb aszalt gyümölcsökkel is kipróbálható, ekkor kevesebb cukrot tegyünk hozzá)

Aranygaluska (Nem gluténmentes! L-V)

Hozzávalók:

25-30 dkg liszt (fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehér liszt)

fél élesztő 1 dl rizstejben felfuttatva

10 dkg vaj vagy Ráma vagy 8 dkg pálmazsír

csipet só és 1 tk nyírfacukor az élesztőhöz

 

Elkészítés:

A fentiekből kelt tésztát készítünk, 1 órát kelesztjük, deszkán kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Egy magasabb falú tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy pálmazsírral, és megszórjuk zsemlyemorzsával. A pogácsákat olvasztott vajba, majd darált dió és cukor keverékébe forgatjuk, és a tepsibe tesszük. Soronként megszórjuk mazsolával. Vajba mártott pogácsákkal zárjuk a sorokat. Középmeleg sütőben sütjük.

Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük, vaníliasodóval, vagy vanília pudinggal tálaljuk.

Hidacskák (Nem gluténmentes! L-V)

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt,
5 dkg vaj,
5 dkg margarin,
8 dkg kristálycukor,
1 púpos evőkanál vaníliás cukor,
1 lapos mokkáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor fél citrom reszelt héja.

6 evőkanál tejföl

Tetejére:
kis tejföl
kristálycukorral kevert apróra vágott dió.

 

Elkészítés:

A hozzávalókból a tésztát jól összedolgozzuk. Kb. fél órai pihentetés után fél cm vastagra kisodorjuk. Majd derelyevágóval 2×16 cm-es darabokra vágjuk, és a szeleteket rárakjuk 2 db. margarinnal megkent őrgerinc forma tetejére. A két őzgerincformát beleteszem egy gáztepsibe. Tejföllel megkenjük a csíkokat, megszórjuk cukros dióval. Hideg sütőbe tesszük, 150 fokon légkeveréssel 20-22 perc alatt arany barnára sütjük.

Rozmaringos és fahéjas-gyömbéres mézes-dió (V)

Hozzávalók:

A rozmaringos dióhoz:
2 marék dió
2 ek. méz
4-5 levélke friss rozmaring, felaprítva vagy negyed tk őrölt rozmaring
csipet só

A fahéjas-gyömbéres dióhoz:
2 marék dió
2 ek. méz
1/2 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt gyömbér
csipet só

 

Elkészítés:

A diót a mézzel egy teflon serpenyőben elkezdem karamellizálni. Hozzáadom a sót és a fűszereket, addig kevergetem, amíg a méz karamell színt nem kap, és a dió meg nem pirul, puhul. Ez kb 3-4 perc folyamatos kevergetés mellett. Sütőpapíros tálcára borítom, szétszedem, mert kihűlve már nehéz, csak összetörni lehet.

Túrógombóc (L-V)

 

Hozzávalók:

1 cs túró

csipet só

búzadara vagy kukoricadara

1 cs van. cukor

kicsi tejföl

Elkészítés:

A fentieket összekeverjük és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

Aszalt szilvát vagy aszalt sárgabarackot beáztatunk fahéjas vízbe.

Gombócokat formálunk, közepébe az aszaltat, lobogó vízben kifőzzük. Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, tejföllel, cukorral, lekvárral fogyasztjuk.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.