Krémek kenyérre

Minden krém gluténmentes és  vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kiváltható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂

Guacamole (Avokádókrém kicsit másképp)

Hozzávalók:

4 jó érett avokádó

1 lime vagy citrom

3 nagyobb paradicsom

1 közepes fej vöröshagyma

4 teáskanálnyi olívaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors vagy borsikafű

Elkészítés:

Az avokádókat és a paradicsomokat megpucolom, felkockázom. A hagymát is apró kockára várom, majd félreteszem. Az avokádók közül hármat simára turmixolok. Összekeverem a lime/citrom felének levével, az olívaolajjal,és némi csípőssel, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát fűszerezem.

A maradék avokádót apróra kockázom és a többiekhez keverem, ezzel tulajdonképp el is készült a mártogatós. Tortilla chipssel, vagy bármi hasonló, hagyományos mártogatni valóhoz remekül passzol. Én pucolt, és hosszába vágott zöldségekkel szeretem a legjobban. (Fehér és sárgarépa, szárzeller, uborka, paprika, jégcsapretek stb)

Egyszerű cukkini krém

Hozzávalók:

2 közepes cukkini (kb. 500 gr.)

2-3 fej vörös hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

só, borsikafű, kakukkfű

olaj

 

Elkészítés:

 A cukkinikat megmossuk, a végeiket levágjuk és megreszeljük, közepes lukú reszelőn.

Az olajat serpenyőbe öntjük, felhevítjük, közepes lángon. A megtisztított, apróra vágott hagymát hozzáadjuk az olajhoz és megpirítjuk. Mikor már szép aranysárga színe van, hozzáadjuk a cukkinit és a fokhagymát.

 Összekeverjük a hagymás olajjal és közepes lángon, néha kevergetve addig sütjük, amíg lágy, szinte kenhető állagot nem kapunk. Közben, ízlés szerint fűszerezzük.

 A sütési/párolási idő kb. 20 perc. Szép sűrű, majdnem egynemű krémet kapunk. Az élénk zöld szín is megmarad.

 Friss kenyérre kenjük, reggelire, vacsorára, grillezett hús mellé köretnek. Mindenhol megállja a helyét.

Fél kg cukkiniből legalább tíz szelet kenyérre elegendő mennyiség lett.

 Kis üvegbe zárva, vékony réteg olívaolajjal a tetején télre is eláll.

Gombás melegszendvics (gombakrém)

Hozzávalók:

1 ü gomba vagy 20 dkg gomba

1 közepes fej hagyma

pirospaprika, só, bors (borsikafű), kakukkfű

 

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát 1 ek olajon megdinszteljük, beletesszük az apróra vágott gombát. Többször kevergetjük, majd hozzáadjuk a fél ek pirospaprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje, lehet kicsit kevesebb is!

Fűszerezzük ízlés szerint, 6-8 perc alatt kész.

A kenyereket kicsit előpirítjuk, majd rászedjük a gombát. Egy szelet sajtot vagy reszelt sajtot teszünk a tetejére és sütőben kb 5 perc alatt készre sütjük. Ha grill is van a sütőnkön, akkor grillezzük 2-3 percig.

Tippem: a gombát le is turmixolhatjuk, akkor finom krémes állaga lesz. Így nem csak melegen, de hidegen is fogyasztható.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

2 padlizsán

2 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

2-3 paprika

só, borsikafű, kakukkfű

bazsalikom, petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük.

A padlizsánt kis kocákra vágjuk. A paprikákat apróra vágva a padlizsánnal együtt a hagymához adjuk. Kb. 20 percig kavargatva főzzük. Fűszerezzük.

A zúzott fokhagymát is hozzá adjuk.

A petrezselyem zöldjét apróra vágva hozzákeverjük. Majd az egészet turmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük.

Pirítós kenyérre kenve, zöldségekkel kínáljuk.

Paprikakrém

 

Elkészítés:

A paprikát egészben grillezzük meg, zacskóba téve vagy fedő alatt hagyjuk kihűlni, húzzuk le a héját, karikázzuk fel, szórjuk meg zúzott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel, csepegtessük meg olajjal, keverjük össze és pihentessük. Pirítóssal a legfinomabb.

Kukoricakrém

Hozzávalók:

Kb 20 dkg fagyasztott, morzsolt kukorica, vagy kukorica konzerv

2 evőkanál olaj

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 ek mustár

só, borsikafű

néhány levél bazsalikom vagy tárkony

 

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk apró kockára, kevés olívaolajon megpároljuk.

A kukoricát leöblítjük, leszűrjük, az összes hozzávalót a hagymához adjuk, majd botmixerrel pépesítjük, krémesítjük, ha túl sűrű, kevés mustárral, vagy vízzel hígíthatjuk.

Pirítóssal kellemes reggeli, uzsonna, de szárazabb húsok, halak mellé kicsit hígabban mártásnak is alkalmazható, hidegtálak összetevője is lehet.

Újhagymás peszto

Hozzávalók (2 dl pesto készítéséhez):

2 csomag újhagyma zöld szára

1 kisebb csokor petrezselyem

1 kisebb lestyánlevél, (szárítottal pótolható)

fél marék fenyőmag vagy szezámmag

5 gerezd fokhagyma

só, borsikafű

1 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés:

Az újhagyma zöld szárát felszeltem, friss lestyánt és petrezselyemzöldet vágtam hozzá, néhány fokhagymagerezddel, erdei mogyoróval, olívaolajjal, kevés sóval, borsikafűvel összeturmixoltam.

Pirítósra kenve, salátára, tésztára, húsos tölteléknek, de raviolihoz is ajánlom.

 

Megjegyzés:

Tudom, semmi köze az eredeti pestóhoz, mert az bazsalikomból készül, fenyőmaggal. De a pesto zúzottat jelent, és mindenre értelmezhető, ami zöld és finom. Így készítettem az újhagyma szárából pestot.

Eredeti peszto

Hozzávalók (2 dl pesto készítéséhez):

2 csokor bazsalikom

1 kisebb csokor petrezselyem

1 kisebb lestyánlevél, (szárítottal pótolható)

fél marék fenyőmag

5 gerezd fokhagyma

só, bors

1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Az bazsalikom leveleit leszedem, összedarabolom, lestyánt és petrezselyemzöldet vágok hozzá, néhány fokhagymagerezddel, fenyőmaggal, olívaolajjal, kevés sóval, őrölt borssal összeturmixolom.

Csicseriborsó krém

Hozzávalók :

500g éjszakára beáztatott száraz csicseriborsó, 
1 gerezd finomra vágott fokhagyma, 
1 citrom leve, 
friss bazsalikom, 
1 tk őrölt kömény, 
2 ek extraszűz olívaolaj, 

Elkészítés:

A beáztatott csicseriborsót egy órán át sós vízben főzzük. Leszűrjük. Az olajon megpároljuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a párolt csicseriborsót. Robotgépbe rakjuk, beletesszük a köményt, a citromlevet. Sózzuk és pürésítjük. Tányérra helyezzük, bazsalikomlevéllel díszítjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Kapormártás

Hozzávalók :

1 kisebb fej hagyma

2-3 ek olaj

2-3 ek liszt

1-2 dl víz

1 dl tej (rizstej)

1 natúr joghurt v. kefir

csipet só

1 jó marék vágott kapor (2 kisebb csokor)

Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, 2-3 ek olajon megdinsztelem, beleteszem a lisztet, azt is megpirítom. Lassanként felöntöm a tejjel és a vízzel, belekeverem a joghurtot is.

Sózom és a kaporral sűrű keverés mellett pár percig főzöm. Lezárva még hagyom összeérni az ízeket.

Dinsztelt zöldségekhez krumplipürével tálalom, de kenyérre kenve is nagyon finom!

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.