Gyógyhatásai:

Hagyományos felhasználása: tonizáló, stimuláló, emésztést elősegítő és salaktalanító. Foszfortartalma miatt hatásos nyirokrendszeribetegségekre, tüdő- és csont-tbc-re. Jól megfigyelhető hatása van az emésztőrendszerre és az izomzatra. Vértisztító, serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést. Antibiotikus hatása jelentős. Cukorbetegségre azért hatásos, mert szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, enyhíti a szomjúságérzetet, csökkenti a vizelések számát és megakadályozza a szövődmények kialakulását. A levelek összehúzó hatásúak, ezért enyhe hasmenésre és gyomorhurutra, emésztési problémák esetén is használják. Vérzések csillapítására, a láb vérkeringésének javítására is hatásos.

A népi gyógyászat ősidők óta használja rák ellen.

Elkészítés:

Egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt, se fém kanalat!

Felhasználása:

Naponta 2-3 csészével igyunk gyulladáscsökkentésre, belső vérzés csillapítására, nyirokrendszeri betegségekre, gyomorhurutra. Legjobb reggel éhgyomorra meginni, de egyéni érzékenység esetén ihatjuk étkezések között. Emésztés javítására étkezés után, alkalmanként ajánljuk. Cukorbetegeknek is ajánljuk rendszeres fogyasztását. Salaktalanításra, vértisztításra naponta egyszer fogyasszák. Napi egy-három csészével 6 hétig iható, utána 4 hét szünetet kell tartani. Ízesítés nélkül fogyasztandó.