A szilva az egyik legnépszerűbb gyógyító gyümölcs, melyet évszázadok óta használnak, többek között a magas vérnyomás, a sárgaság, a láz és a diabétesz ellen is remek fegyver, de a legismertebb hatása szerint hozzájárul a megfelelő emésztéshez, kiváló hashajtó, székletlazító.
Mit tartalmaz?
A-vitamin, B-vitamin-komplex, K-vitamin, kalcium, magnézium, cink, réz, mangán, szelén, bór.
A kiemelten magas káliumtartalom akár szív és érrendszeri betegségek esetén is hatékony lehet. A szilva rostokban is gazdag, és erős antioxidáns hatással rendelkezik.
Számos kutatás bizonyítja, hogy a szilva valóban hatékony segítség székrekedés esetén, már fél pohár szilvalé reggeli fogyasztása is 30-60 percen belül eredményt hoz, de nehéz étkezés esetén is megkönnyíti az emésztést.
A gyomrot és a bélrendszert nem irritálja
Segít beindítani az emésztést és megtisztítja bélcsatornát
Kiváló székrekedés és aranyér megelőzésére
A mértékletes hashajtás miatt kevesebb tápanyag tud felszívódni a belekben, így közvetetten segíti a fogyókúrát.
Kis mértékben súlycsökkenést okoz vízhajtó hatása miatt is.
A szilva jótékony hatása
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
A szilvát hashajtóként használják, mert a benne lévő összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
A szilva értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Szív-és érrendszeri megbetegedésekben is segít.
Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához
Immunrendszer erősítő hatása is jelentős.
Felhasználása:
Kitűnő lekvárt készíthetünk belőle és befőzésre is alkalmas.
A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalt gyümölcsöt is amit télen csemegeként nassolhatunk.
Fogyaszthatjuk nyersen gyümölcsként, gyümölcssalátákban, vagy főzve gyümölcslevesekben is nagyon finom. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben.
Népszerű ételünk a szilvás gombóc, ennek töltelékeként is használatos, készítésekor fahéjas cukorral ízesítve a krumplis-vajas gyúrt tésztába csomagoljuk, vízben kifőzzük, majd a gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.