Füge

A fügét már a Biblia is említi a szőlővel együtt, mert egymás mellett termesztették ezt a két igen finom gyümölcsöt. Szimbólumai voltak a boldogságnak, békének, egészségnek, és az örök életnek. A Biblia azt mondja, hogy Ádám és Éva első ruházata volt a fügefalevél. A fügével találkozhatunk az egyiptomi írásokban is, már az időszámításunk előtti 2700-as években alapvető táplálék volt a füge, szőlő, és az olajbogyó. Az ősi görögöknél a termékenység szimbóluma volt. Dionüszosz ünnepségeken a kosár füge mellett ott állt a fügeboros kancsó. A puha fügelevelet, mint szalvétát használták az ókori Rómában, és a rabszolgák ezzel törölték meg gazdáik száját a lakomák alatt.

Mit is tartalmaz a füge?

Frissen sok B vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül, pedig, vasat, káliumot, kálciumot, magnéziumot, pektint, rostanyagot, fehérjét, és szerves savakat. A friss füge tápláló, cukortartalma a szervezet számára könnyen elsajátítható glükóz, és fruktóz formájában található. A szárított füge még inkább tápláló, mint a nyers, de a cukortartalma eléri a 60-77%-ot, a fehérjetartalma a 3-6%-ot, amitől igen értékes az egészséges táplálkozás szempontjából.

A füge gyógyhatása

  • Lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó tulajdonságú, megfázásos időszakban nagy segítőnk.
  • A felső légúti betegségek, torokgyulladás, megfázás és fogínygyulladás esetén vizes főzete segít.
  • Gazdag káliumban,így hasznos a szív és érrendszeri betegeknek, csökkenti a véralvadást, elősegíti a trombusok oldódását.
  • Rendszeres fogyasztása növeli a bélperisztaltikát, ezzel enyhítve a székrekedést, és 3-4 hét folyamatos fogyasztás után a gyulladásban lévő aranyeret is megnyugtatja.
  • Cinktartalma jótékonyan befolyásolja a férfiak ivarmirigyét és a szaporítószervek működését, emellett enyhíti a prosztata-panaszokat és növeli a spermiumok számát.
  • Vérképző tulajdonsága miatt menstruáció alatt segít a vér megújulásában, vérszegénység esetén érdemes fogyasztani belőle.
  • A növény tejes nedve, segít kijuttatni a szervezetből a vesehomokot, és a nehezen felszívódó gennyes folyamatok esetében is hatásos.
  • Levelének és gyökerének összehúzó tulajdonságát használjuk a vesekő, és húgyhólyagbántalmak esetében.
  • A füge fogyasztása segít megszabadulni a pattanásoktól és furunkulusoktól, javítja a bőr minőségét is.
  • A méhviasszal készült kenőcse begyógyítja a hideg okozta repedéseket a bőrön.

Az egyik legjobb energiaszállító, képes rendkívül gyorsan helyreállítani a szervezet energia háztatását. A római legionáriusok úti tarisznyájában leggyakrabban csak néhány szem szárított füge és mazsola volt, de elegendőnek bizonyult egy felnőtt férfinak a soknapos utazások alkalmával.

Termesztése egyszerű, kártevője nem ismert, igaz a termést szeretik megdézsmálni a madarak és a darazsak.

A tejnedve melegben leszedve piros „égési sérüléshez hasonló” bőrirritációt okozhat, viszont ha tudjuk mire használjuk, segítségünkre lesz.

Tartósítása

A füge szárítással tartósítható a legegyszerűbben

A fügéből készülő lekvárhoz nem kell cukor —hiszen olyan édes — hogy akár más gyümölcsökkel együtt is elegendő a kellemes ízhez, és a tartósításhoz is.

Vizes ital készítése aranyér és székrekedés ellen:

Este 4 db szárított fügét megmosunk, és 1 dl vízben beáztatjuk, ezt reggel éhgyomorra elfogyasztjuk, és a levét utána megisszuk, majd ugyanúgy beáztatunk 4 szem fügét, és este fogyasztjuk el. 3-4 hétig minden nap 2-szer fogyasszuk.

Fügeital köhögés ellen:

4 db füge

3 dl víz

¼ teáskanál kurkuma

Elkészítése:

A vizet felforraljuk, beletesszük a fügét, hozzáadjuk a kurkumát, és 20 percig lefedve állni hagyjuk. 3×1 dl-t igyunk belőle melegen naponta.

A füge finom gyógyszer mellékhatások nélkül! 🙂

Ételek a fügéből:

szárított füge, füge dzsem, sült füge, édességek alapanyaga pl: marcipánnal, vagy gesztenyével töltve, füge kenyér, sajtokkal nagyon jól kombinálható, füge ragu mártásként (pl: húsos ételek kiegészítőjének), és fügés turmixok mint energiaitalok 😀

E utóbbira egy könnyű és finom receptet a receptek oldalon!