Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. Emésztést segítő, kis mértékben koleszterin- és vérnyomás csökkentő, antibiotikus hatású, ételeinket is fűszerező növény a fokhagyma.

Hatóanyagai

Erős antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta.

Antibakteriális hatóanyag vegyületei az alliin és az abból kialakuló allicin ráksejtellenes tulajdonsággal is bír. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-, B-, C-, és E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer-erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

Gyógyhatásai

  • A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatását (2 Hgmm-el csökkenti a vérnyomást egy gerezd fokhagyma)

  • baktérium-, vírus- és gombaellenes

  • herpesz ellen is kiváló

  • emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző

  • epe- és májműködést elősegítő hatású

  • a magas koleszterinszintet is csökkenti

  • antimikrobás

  • vérhígító és vértisztító hatású

  • megfázás esetén fokhagymát, mézet és tormát fogyasszunk, leviszi a lázat, tisztítja a felső légutakat

  • vérzéssel együtt járó betegségeknél is kiválóan alkalmazható, mivel a véráramban jelen lévő mikroorganizmusokat és parazitákat is képes elpusztítani kénvegyületei révén.

  • Külsőleg alkalmazva bizonyítottan elpusztítja a HPV-t, néhány nap alatt képes például a lógó bőrszemölcsöket eltüntetni.

  • Jó féreghajtó hatása van.

Ha illatát erősnek vagy kellemetlennek érezzük, petrezselyem vagy 1-2 szem babkávé rágásával semlegesíthetjük.

Élelmiszerként

Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt pirítós vagy lángos ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszerkeverék már-már kötelező alkotóeleme, a curry egyik meghatározó ízanyaga. Gerezdenként, összezúzva vagy szárítva és porítva (például fokhagymasóként) egyaránt használják.

Lelki hatás:

Haggy-ma!