Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.
Szurokfű vagy Oreganó
Mit tartalmaz?
Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz. A karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja.
Gyógyhatásai:
-
A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják.
-
A növény megszárított leveléből nyugtató hatású teát főzhetünk.
-
Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.
-
Köhögéscsillapító, hörgő- és hangszalag gyulladás, rekedtség esetén használjuk.
-
Étvágyjavító, görcsoldó, antiszeptikus, élénkítő, köptető, emésztést könnyítő, epehajtó.
-
Gyenge vizelethajtó és izzasztó hatása is van.
-
Székrekedést szüntet.
-
Reumát, köszvényt kezelhetünk vele külsőleg.
Felhasználása:
Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Torokgyulladásra nem szabad melegen inni, a
2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntött 1 evőkanál szurokfüvet legalább 15 percig fedő alatt tartjuk, majd leszűrjük. Még 10-15 percig hűlni hagyjuk, és a langyos teával jó mélyen hátrahajolva gargarizálunk, csak azután nyeljük le.
Étvágy javításra is használható, ilyenkor elegendő napi egy csésze reggeli előtt.