A sütőtök lámpás a Halloween ünnepének tradicionális szimbóluma, mely hagyomány az USA-n keresztül Írországból jutott el hozzánk is. De azt tudod-e, hogy honnan ered a tökfaragás szokása? Illetve milyen jótékony hatásai vannak a sütőtöknek a szervezetünkre?

A Halloween-töklámpás története

A Halloween eredetileg a katolikus Írország népszokásából származik, mindenszentek előtti éjszakán ünneplik, tehát október 31-ről november 1-re virradóan. Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O. Lantern nevű részeges kovácsról kapta, aki többször is megtréfálta az ördögöt. Amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Végül az ördög szánta meg és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, a parazsat Jack egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a marharépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.

Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában eredetileg szereplő takarmányrépát a narancssárga színű, Amerikában őshonos, látványosabb, könnyen vigyorgósra kivájható sütőtök növény váltotta fel.

Mit tartalmaz a sütőtök?

Magas a rosttartalma, Béta-karotint nagy mennyiségben tartalmaz, ami az A-vitamin előállításához szükséges. Értékes antioxidánsokat tartalmaz, igen gazdag triptofánban, fitoszterol vegyületekben, C-, E- és B-komplex vitaminokban, vasban, illetve omega-3 zsírsavakban is.

Milyen jótékony hatása van a sütőtöknek?

  • A sütőtökben lévő béta-karotinból a szervezetünk A-vitamint állít elő, ami segít megőrizni látásunk épségét és visszafordítja a retinafunkciók hanyatlását. Egyes degeneratív szembetegségek is megelőzhetőek vele.

  • Az A-vitamin felel a szép, ragyogó arcbőrért is. A sütőtök tehát akár a tányérodon, akár arcpakolás formájában felveszi a harcot a ráncok és a petyhüdtség ellen

  • C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, véd a felsőlégúti megbetegedésektől

  • Gyulladáscsökkentő hatású

  • Számos krónikus betegség megelőzésében segíthet, mint a rák, a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz és a köszvény

  • Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is

  • A sütőtök hihetetlenül gazdag rostban, ugyanakkor egy csészényi csupán 50 kalóriát rejt, így diétába, fogyókúrába is beilleszthető, mert hosszan eltelít, de nem hizlal

  • A rostdús étrend az emésztési folyamatokat optimalizálja és segít megelőzni a székrekedést is.

  • A sütőtök vasat is tartalmaz, amely megelőzi a vérszegénységet

    Magjának:

  • A sütőtök és a tökmag is igen gazdag béta-karotinban és más értékes antioxidánsokban, rákmegelőző hatással is bír.

  • A tökmag igen gazdag triptofánban, mely aminosav segít, hogy jobban aludjunk.

  • A triptofán másik áldásos hatása az emberi szervezetre, hogy serkenti a szerotonintermelést, mely hormonok javítják a kedélyállapotot.

  • A tökmag rendszeres fogyasztása véd a prosztatabetegségekkel szemben

  • A sütőtök pirított magja a természet koleszterincsökkentő ajándéka. Az úgynevezett fitoszterol vegyületek – tehát a növényi eredetű szterinek – bizonyított módon visszaszorítják a „rossz”, tehát alacsony sűrűségű LDL koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat.

Olajának:

  • Olaja csökkenti a magas vérnyomást, illetve annak kialakulásának kockázatát is csökkenti azoknál, akik hajlamosak rá, de rendszeresen fogyasztanak sütőtökolajat

Mit készíthetünk belőle?

Sült tököt, levest, pürét, de turmixot és salátát is. Ez utóbbi kettőre íme két recept!

A testépítők gyakran hangoztatják, hogy a banán a természet energiaszelete. Az elektrolit-háztartás szempontjából kulcsfontosságú káliumból a sütőtök majdnem másfélszer annyit tartalmaz, mint a banán. Együtt igazi energiabombát kapunk!

Turmix:

Hozzávalók:

fél bögre sütőtökpüré

fél érett banán

¾ pohár zsírszegény joghurt

1 evőkanál méz

½ teáskanál sütőtök fűszerkeverék (mézeskalácshoz való is tökéletes)

¼ teáskanál vanília kivonat vagy néhány csepp aroma

jég ízlés szerint

Valamennyi hozzávalót turmixoljuk össze, egészen addig, amíg homogén masszánk lesz. Ez a mennyiség két pohárnyihoz elég. Adagonként 167 kalóriát, 0,7 gramm zsírt, 34 g szénhidrátot, 3,1 g rostot és 6,6 g fehérjét tartalmaz.

Saláta:

Készíthetjük sósan, egy kevés olívaolajjal megöntözve, bazsalikomágakkal, sóval, borssal fűszerezve. A kockára vágott sült tökhúst még melegen megszórhatjuk egy marék sós feta sajttal, és máris kész a finom, meleg téli saláta. Jó étvágyat hozzá!