Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német „kohlrabi” átvételével alakult ki. Ma is Németország a világ legnagyobb karalábé-termelője és fogyasztója. Európában őshonos, innen került Amerikába az 1800-as években. Sokféleképpen felhasználhatjuk e zöldséget a konyhában. Édeskés ízű, ropogós gumója nyersen és főve egyaránt fogyasztható. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, de rántva és töltve is nagyon ízletes. Karalábé krémet is készíthetünk, amelyet pirítósra kenve fogyaszthatunk. Jól passzol hozzá a fűszerezéskor a petrezselyem, a lestyán, a borsikafű és a kapor is.

Mit tartalmaz?

A karalábé rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, tartalmaz többek között B1-, B2-, B6-, C-, A- és E-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és szelént.

D- és B12-vitamin viszont egyáltalán nincs benne.

Gyógyhatása:

  • A C-vitamin kitűnő antioxidáns, amely az öregedési folyamatok lassításában és az imunerősítésben játszik fontos szerepet;

  • a B-vitamin az idegekre,

  • az E-vitamin a bőrünkre és a látásunkra van jó hatással

  • A karalábénak jó gyulladás csökkentő és antibiotikus hatása van a benne levő A- vitaminnak köszönhetően

  • A karalábé jótékonyan hat a légzőszervekre is.

  • A vas a vérképzésben lát el fontos funkciót

  • a kálium a vérnyomást szabályozza

  • a magnézium a csontokat és az izomzatot tartja karban

  • Kéntartalma segíti a sebgyógyulást

  • A benne található vasnak, magnéziumnak, foszfornak, kalciumnak és B-vitaminnak köszönhetően bőrünket is táplálja, hajunk fényesebb, erősebb, egészségesebb lesz tőle.

  • A levelei a leggazdagabbak a tápanyagokban, háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület van bennük, mint a gumóban.

  • A karalábé sok vizet tartalmaz, de kevés zsír és fehérje van benne.

  • Rosttartalma miatt az emésztésre is jó hatással van

  • csökkenti a vér koleszterinszintjét.

  • Hangulatjavító, stresszoldó hatása is ismert

  • fontos szerepet játszik az oxigénellátásban és a szív- és érrendszer védelmében.

  • Azt viszont jó tudni, hogy puffadást okoz, ezért annak, aki gyomor- és bélbántalmaktól szenved, érdemes elkerülnie a karalábé fogyasztását.

  • Méregtelenítő kúrák alkalmával is segítségünkre lehet, és lúgosító hatással rendelkezik.

  • A karalábé kiváló zsírégető, így remek kiegészítője lehet kalóriaszegény étrendeknek, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést.

  • Egyes vizsgálatok szerint a karalábé rendszeres fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és a nyálkahártya gyulladásait.

  • A karalábé levének antibakteriális hatást tulajdonítanak, amellyel egyes bőrproblémák is sikeresen kezelhetők.