Augusztusban már szedhető a friss burgonya, szezonja mégis inkább szeptemberben van. A krumplit nem csak ehetjük, használhatjuk álmatlanság, székrekedés, égés- és rovarcsípés, illetve görcsök ellen is! Epénk és májunk megköszöni ha tisztítókúránkba is belevesszük ezt az értékes és közkedvelt zöldséget.

Burgonya

Milyen hatóanyagokban bővelkedik?

Rengeteg béta-karotint, A-, B1-, B6-, E-, és C-vitamint tartalmaz. Ezenkívül gazdag káliumban, minek köszönhetően jó hatással van a szívműködésre, a benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését. További összetevői: citromsav, tejsav, karotin, allantoin, szolanin.

Ezen felül pedig olyan sok fehérjét tartalmaz, mint amennyi a tojásban található. Rendkívül értékes ásványi anyag forrás, hiszen a vas, a magnézium és a kálium mellett olyan ritkaságokat is tartalmaz, mint a cink, a réz vagy a szelén, antioxidánsokat (karotinoidok, flavonoidok) valamint gyorsan telítő hatású szénhidrátot, amino-savakat, fehérjét és rostokat. Kevesen tudják, de egyetlen szem krumpli – ősszel, frissen fogyasztva – képes biztosítani számunkra a szükséges napi A- és C-vitamin mennyiségét.

Gyógyhatásai:

  • álmatlanság (egy pohár főtt burgonya lé elfogyasztása ajánlott lefekvés előtt)

  • lázcsillapításra (reszelékét a talpra helyezzük)

  • székrekedés, puffadás ellen (a meghámozott krumpli főzőlevéből igyunk 1 pohárral)

  • hólyag- és vesegyulladásra (3×1 pohár levet igyunk)

  • már nem vérző aranyér kezelésére (készítsünk ülőfürdőt két-három maroknyi burgonyaszárat keverjünk össze egy maroknyi rozmaringlevéllel, majd az egészet forraljuk fel két liter vízben. Szűrjük le, és öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amennyitől elfogadható hőmérsékletű lesz és üljünk bele körülbelül negyed órára.)

  • reumás ízületi panaszok ellen (3-4 maroknyi krumpliszárat főzzünk 15 percig két liter vízben. Ezután hagyjuk kicsit kihűlni, majd áztassuk bele fájó testrészünket. A módszer kizárólag külsőleg alkalmazható, mert a burgonya szára mérgező!)

  • Stressz, idegesség miatti gyomorfájásra, de még a gyomorfekély kezelésére is jó a lereszelt nyers burgonya kipréselt leve, amit étkezések után fogyasztunk.

  • magas vérnyomás esetén vízhajtó helyett is fogyaszthatunk nyers krumpli levet

  • felső légúti gyulladásra inhaláláshoz is ideális a hámozatlan apróra darabolt krumpli leve. Hajoljunk a fazék fölé, tegyünk egy törölközőt a fejünkre, és inhaláljunk a gőzzel.

  • A krumpli lereszelt, majd kipréselt, nyers levét használhatjuk borogatásként égési sérülésekre, rovarcsípésre, hámsérülésekre.

  • Kedvező élettani hatásait az is jól mutatja, hogy egy 2-3 hetes krumplilé-kúra vértisztító-, lúgosító hatásának köszönhetően normalizálja a keringést, növeli a test vitalitását és csökkenti, egyes esetekben megszünteti annak akut gyulladásos folyamatait.

  • A tiszta krumplilé jótékony vizelethajtó hatása miatt a szem alatti és boka körüli ödémák jelentősen csökkennek, valamint kíméletesen méregtelenít, megszabadítja a bélrendszert a felhalmozódott salakanyagoktól és megtisztítja a testet a nehézfém lerakódásoktól.

  • A nyers krumpli káliumtartalma, és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a krumpli nyers állapotban ugyanis lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

    Mindemellett nagyon finom ételek készíthetők belőle!