Tudtad, hogy a bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi? A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.

Csipkebogyó azaz hecsedli

A csipkebogyó az egyik legkiválóbb természetes vitaminforrás, élénkíti a szervezetet, erősíti az immunrendszert, megelőzi a rákos daganatok kialakulását, csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintet. A csipkebogyó C vitamin tartalma kimagaslóan magas, tartalmaz még: cukrot, pektint, alma,- és citromsavat, fehérjét, karotinoidokat, B1-,B2-, K-, P-, E- vitamint, ásványi agyagokat, nyomelemeket (kálcium, magnézium, szelén, mangán, kálium, kén, vas), valamint értékes flavonoidokat, melyek roborálnak, élénkítenek és igazi terápiás jelleggel bírnak.

A csipkebogyó gyógyhatása:

  • Erősíti az immunrendszert

  • Influenza esetén felgyorsítja a gyógyulási folyamatot

  • Köhögés csillapító hatású

  • Náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére is jól alkalmazható.

  • Lázcsillapító hatású

  • Csökkenti az asztmás rohamok intenzitását és sűrűségét

  • Gyomorirritációk, gyomorgörcsök, gyomorsavhiány, gyomorfekély esetén is javít állapotunkon.

  • Emésztést javító, erősítő hatású, hólyaghurutban, vér- és fehérjevizelés esetén is alkalmazzák.

  • Nagyon jó epe és vesekő oldó. Serkenti a mellékvesék és máj működését.

  • Kiváló vízhajtó és hashajtó hatással bír, ezért vese, vesehomok és húgyúti betegségekben, fertőzésekben kíméletes de hatékony segítőnk

  • Enyhe hashajtó hatása miatt a székrekedésen is segít

  • Segítségünkre siet a köszvényes megbetegedésekben illetve sokízületi gyulladás esetén is.

  • Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintet, ezáltal megelőzve az érelmeszesedést, szívinfarktust, májzsír kialakulását és a túlsúlygyarapodást.

  • Megelőzi a rákos betegségek kialakulását

A csipkebogyóból készült gyógyhatású kivonatok, magas antioxidáns, flavonoid, karotenoid és polifenol tartalmuk miatt, védelmet nyújtanak a szervezet számára a szabadgyökök, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, növelve ezáltal az ízületek rugalmasságát, mobilitását és az általános jó közérzetet.

Felhasználása:
Nem csak a bogyója fogyasztható!

Virágának illatos szirmai salátákba, pitékbe valók. Szörpöt, ecetet, szorbetet, édességeket ízesíthetünk vele. A virág termését, a csipkebogyót akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd.

Tea, szörp, bor, lekvár formájában fogyasztjuk.

Alkalmazzák saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólék készítésére is.

Tea készítése:

Teához a szárított és aprított csipkebogyót 8-12 órán át áztatjuk hideg/langyos vízben. Rendszeresen fogyasztva már 2 csésze biztosítja a napi C-vitamin-szükségletünket!

Epebántalmakra

Hozzávalók:6 kiskanál csipkebogyóhús, 4 kiskanál szárított mentalevél, 4 kiskanál szárított szederlevél.

Elkészítés : Egy edénybe összekeverjük a növényeket, majd a keverékből kiveszünk 2 kiskanállal és egy csészébe tesszük, majd leforrázzuk és lefedjük. Állni hagyjuk 10-15 percig, majd leszűrjük és megisszuk. Naponta igyunk meg 2-3 csészével ebből a teakeverékből és epénk igen hálás lesz nekünk érte.