A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, segítik az ajakherpesz gyógyulását, és felére csökkentik a vírusfertőzés kiújulásának gyakoriságát. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.

Gyógyhatásai:

Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatásású általános görcsoldó szer.

Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk.

Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható

Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túlműködésből adódó idegességet.

Serkenti a máj és epe működését, emésztésjavító, puffadásgátló.

Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű.

Görcsös, ideges hányás esetén apránként elkortyolgatva kell egy csészével meginni belőle.

Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.

Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk.

Külsőleg:

Sebfertőtlenítésre, zúzódásokra borogatásként használjuk teáját

övsömörre, reumatikus fájdalomra bedörzsölőként használjuk a teáját.

Vírusölő krémként ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére.

Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.

Tea készítése:

Egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Ne használjunk fémszűrőt.

Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű 2,5 dl vízhez).

Fűszerként használhatjuk:

Friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, hidegtálak, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is.