A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, segítik az ajakherpesz gyógyulását, és felére csökkentik a vírusfertőzés kiújulásának gyakoriságát. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.
Gyógyhatásai:
Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatásású általános görcsoldó szer.
Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk.
Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható
Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túlműködésből adódó idegességet.
Serkenti a máj és epe működését, emésztésjavító, puffadásgátló.
Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű.
Görcsös, ideges hányás esetén apránként elkortyolgatva kell egy csészével meginni belőle.
Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.
Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk.
Külsőleg:
Sebfertőtlenítésre, zúzódásokra borogatásként használjuk teáját
övsömörre, reumatikus fájdalomra bedörzsölőként használjuk a teáját.
Vírusölő krémként ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére.
Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.
Tea készítése:
Egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Ne használjunk fémszűrőt.
Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű 2,5 dl vízhez).
Fűszerként használhatjuk:
Friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, hidegtálak, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is.