Kellemes, fanyar illatú, pikáns ízű egynyári fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

Afrodiziákumnak tartják, emellett:

  • köhögéscsillapító

  • javítja az étvágyat és az emésztést

  • szélhajtó hatása segít megszüntetni a gázosodást, haspuffadást

  • vizelethajtó hatásával támogatja a vesék működését

  • gyulladáscsökkentő hatású

  • antibiotikus-, vírusölő-, gombaölő

  • gyomorrontás és étvágytalanság esetén hasznos

  • megvéd a stressztől

  • nyugtat

  • növeli az állóképességet

  • elősegíti a test oxigén felhasználását

  • megvéd a sugárzási károsodástól

  • csökkenti az öregítő tényezőket

  • segíti a szív, tüdő és a májműködést

  • Javítja a sejtek oxigén ellátását és a vérkeringést, enyhíti a fejfájást

  • levele gazdag vasforrás

A bazsalikom nagyon jót tesz a légzőrendszernek. Antibakteriális, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, köptető hatása is van, légúti betegségeket kezelhetünk vele. Csökkenti az asztma és a bronchitis tüneteit. Nátha és influenza esetén az egyik legjobb gyógytea.

Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzuk, hogy megakadályozza a szájüregben a baktériumok szaporodását. Fogínygyulladás és rossz lehelet ellen is kitűnő.

Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott.

Tea készítése:

1 csapott evőkanál szárított bazsalikomot 2,5 dl forró vízzel leöntünk, és állni hagyjuk kb 10 percig. Leszűrjük -ha lehet műanyag szűrővel- és langyosan elkortyolgatjuk, vagy öblögetünk vele. Naponta 3 csészével fogyasszunk.

Fűszerként is igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, tésztaszószok (pesto), pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.