Kellemes, fanyar illatú, pikáns ízű egynyári fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.
Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
Afrodiziákumnak tartják, emellett:
-
köhögéscsillapító
-
javítja az étvágyat és az emésztést
-
szélhajtó hatása segít megszüntetni a gázosodást, haspuffadást
-
vizelethajtó hatásával támogatja a vesék működését
-
gyulladáscsökkentő hatású
-
antibiotikus-, vírusölő-, gombaölő
-
gyomorrontás és étvágytalanság esetén hasznos
-
megvéd a stressztől
-
nyugtat
-
növeli az állóképességet
-
elősegíti a test oxigén felhasználását
-
megvéd a sugárzási károsodástól
-
csökkenti az öregítő tényezőket
-
segíti a szív, tüdő és a májműködést
-
Javítja a sejtek oxigén ellátását és a vérkeringést, enyhíti a fejfájást
-
levele gazdag vasforrás
A bazsalikom nagyon jót tesz a légzőrendszernek. Antibakteriális, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, köptető hatása is van, légúti betegségeket kezelhetünk vele. Csökkenti az asztma és a bronchitis tüneteit. Nátha és influenza esetén az egyik legjobb gyógytea.
Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzuk, hogy megakadályozza a szájüregben a baktériumok szaporodását. Fogínygyulladás és rossz lehelet ellen is kitűnő.
Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott.
Tea készítése:
1 csapott evőkanál szárított bazsalikomot 2,5 dl forró vízzel leöntünk, és állni hagyjuk kb 10 percig. Leszűrjük -ha lehet műanyag szűrővel- és langyosan elkortyolgatjuk, vagy öblögetünk vele. Naponta 3 csészével fogyasszunk.
Fűszerként is igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, tésztaszószok (pesto), pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.
Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.