Főzőtök

Nagy vonalakba a töknek két fajtáját különböztetjük meg. A sütőtök és a főzőtök. Amíg a sütőtök mély narancsszínű, addig a főzőtök halványabb sárga színű.

Gyermekeknél többször vehetünk észre túlzott éberséget, mozgékonyságot, hiperaktivitást. Ezeket különféle ételadalékok okozzák, mint színezékek, tartósítók, állománymódosítók és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozása nem a legmegfelelőbb. Később ez allergiát, kandida felszaporodását vagy más betegségeket is okozhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeinket és magunkat is. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra. A tök nagy mennyiségű szerves sót tartalmaz! Nátrium és kálcium tartalma pont olyan arányú, hogy a szervezetünk a legoptimálisabban tudja hasznosítani. Emiatt az alábbi betegségekben nagyon hasznos segítőnk:

Szerepe van a csontritkulás megakadályozásában és a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarabb begyógyul, sikeresebben forr össze.

Gyógyhatása érvényesül a máj regenerálódása során.

Cukorbetegeknél csökken a vér cukortartalma.

Nyáron, nagy melegben sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget okozhat. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét. Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Töklén kívül fogyaszthatunk citromos vizet is, de mindenképp cukor nélkül!

Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedveink: szánkban a nyál, a gyomorban a gyomorsav, a hasnyálmirigy is termel háromféle nedvet és a belekben is található emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.

Töklé készítése:

Centrifugázzuk ki a levét, és naponta háromszor fél pohárra fogyasszuk olyan zöldségekkel együtt amelyek tartalma szintén magas szerves sóban, nátriumban. Ha zsenge a tök, jól mossuk meg, és héjastól centrifugázzuk.

Mit készíthetünk belőle még?

Salátaként is kipróbálhatjuk, pucolás után gyaluljuk és sárgarépával, céklával, saláta levelekkel keverve frissen fogyasszuk. Vacsorára pirítóssal, főétkezéskor savanyúság helyett is ehetjük.

A klasszikus tökfőzelékért viszonylag kevesen rajonganak, de ha kipróbáljátok töltve, rántva, rakott töknek, tökpörköltnek vagy tökfasírtnak, lehet hogy megszeretitek ezt a értékes növényt!