1, A kukoricában számtalan vitamin található, ezek közül a legjelentősebb mennyiséget az A-, B1-, B2-, és B3-vitamin (bár ez utóbbiról érdemes tudni, hogy a kukoricában megtalálható formájában feldolgozhatatlan az emberi szervezet számára), a B6- és a C-vitamin teszi ki. Ezeknél kicsit kisebb arányban tartalmaz E-vitamint is, amely szintén elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

2, A kukoricának a fogyasztását különösen a B1-vitamintartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek. Rendszeres fogyasztásával ugyanis javul a kedélyállapot, tartós hiányában pedig lényegesen nagyobb a depresszió kialakulásának az esélye. Feszültség és rosszkedv esetén egyaránt ajánlott!

3, A vitaminok mellett a kukorica ásványi anyag tartalmát is érdemes megemlíteni: nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, ként, magnéziumot és folsavat is. Ez utóbbit legtöbbször a terhesség elején szokás ajánlani a kismamáknak, mivel fogyasztásával néhány fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye minimalizálható.

4, A kukorica hajából készült italok, teák kifejezetten hatásos vizelethajtónak számítanak. Alkalmazható húgyúti fertőzésekre, és nagyon hatékony eszköz a nehéz vizeletürítés tünetével szemben is. Ez utóbbi miatt férfiaknak különösen ajánlott a fogyasztása, mivel több prosztatagondot is orvosolhatunk vele természetes módon.

5, Kukoricalisztből készülhet kenőcs horzsolásokra, vagy kisebb-nagyobb sérülésekre dunsztkötésként tehetjük. A kukoricalisztet a kukorica őshazájában, Amerikában máig előszeretettel használják csípések, duzzanatok, sőt egyes kelések kezelésére is.

6, Nemcsak főtt vagy grillezett formában fogyaszthatják a kukoricát a lisztérzékenyek. A kukoricaliszt fogyasztása különösen népszerű a lisztérzékenyek körében, mivel ez gluténmentes, így bárki használhatja alapanyagként. Sütemények, tészták elkészítéséhez éppen olyan megfelelő, mint bármilyen más típusú liszt. Színe sárgás, de a belőle készített ételek csak minimálisan lesznek sárgábban a hagyományos búzalisztből készítetteknél.

7, Kukorica olaj. Egyes nőgyógyászati problémákra, főleg petefészek gondokra kifejezetten hatékony lehet, ha a kukorica csírájából készített olajat használunk a főzéshez. Elősegíti a ciszták felszívódását, és egyben támogatja a petefészek megfelelő működését. Érdemes nyersen is fogyasztani, salátára téve például elég akár csak néhány csepp előle.

8, Élettani hatása : a kukorica rendszeres fogyasztását 40 éves kor felett egyre többen ajánlják nőknek és férfiaknak egyaránt. A kukorica ugyanis tartalmaz egy foszfatidil-szerin elnevezésű anyagot, amely hatása például a koncentrációs képesség javítására, a memória fejlesztésére van jótékony hatással.

Összefoglalva; a kukoricát rengeteg dolog miatt érdemes fogyasztanunk: sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a növény részeit pedig számtalan betegség gyógyítására használhatjuk. Érdemes bevenni a konyhai alapanyagok közé, mert egészséges, jó kedvre derít és elűzi a depressziót, és még finom is!