Cukkini lekvárról hallottatok már? Ki készített, vagy kóstolt?

Forrás megjelölés: https://gizi-receptjei.blogspot.com/2012/08/levendulas-fahajas-cukkinilekvar.html?fbclid=IwAR0sZQS6POy9AV8M-bG0B_rOk79sF0snq8pjABm0TsQcLBb6YOi4P0HSZYY&m=1

Lehet kissé bizarr ötletnek tűnik cukkiniből lekvárt főzni, de állítom hogy aki egyszer elkészíti, és megkóstolja, az ezután biztosan minden évben cukkinilekvárt is fog főzni. A receptet először Hani “Ízemlékek” blogjában, majd Andrea ” Sherpa konyája”-ban láttam meg. Akkor rögtön el is határoztam, hogy idén én is cukkini lekvárt főzök majd. A  tavaly főzött szilvás-rebarbarás dzsem is nagy sikert aratott, így gondoltam ezzel a lekvárral (dzsemmel) sem nyúlhatok nagyon mellé. Tegnap aztán végre sort is kerítettem egy kisebb adag elkészítésére, és csak most bánom igazán, hogy rögtön nem nagyobb adaggal kezdtem. Ízesítésnek én a citrom, és a levendula mellé, még belecsempésztem egy kevés őrölt fahajat, és egy csomag vaníliás cukrot. Az íze pedig valami fantasztikusan finom lett. A cukkini íze nem érződik külön ki, viszont nagyon finom citromos, némi levendula, és fahéj beütéssel. Mindenkinek nyugodt szívvel merem ajánlani, mert nemcsak sokkal olcsóbb (főként, ha a cukkini megterem a saját kertünkben) de bármelyik boltban vásárolt dzsemmel felveszi a versenyt, sőt……….

 
Hozzávalók 2 db 700ml-es üveghez:
 
1,5 kg cukkini
30-40 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1-2 tk őrölt fahéj
3 tk szárított levendulavirág
3 db citrom
1 cs Knorr dzsemesítő
 
A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
 
A citromokat hámozzuk meg, és a fehér részét teljesen távolítsuk el. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról)
Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.
 
Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.
 
Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt, és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.
 
Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.(dunsztolni nem kel!!!!!)
 
Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel, vagy éppen kétszersülttel fogyasztva. (amennyiben marad ebből a mennyiségből, mert mi már lassan elkanalazgatjuk csak úgy magában, olyan finom)