A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. Milyen jótékony hatásai vannak a szőlőnek? Mennyi az egészséges mennyiség?
Szőlő
A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A vízözön után Noé első teendői közé tartozott, hogy elültesse a bárkáján megmentett szőlővesszőket.
A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű.
Mit tartalmaz?
A szőlőtermésnek magas az A-, B-, C-, K-vitamin, továbbá kálium, szelén, biotin, vas és folsavtartalma. Tartalmaz még fitovegyületeket, flavonoidokat, procianidint, quercetint, resveratrolt, polifenolokat.
Jótékony hatásai:
- elősegíti a vérképzést
- Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.
- a szervezet öngyógyató mechanizmusait védi és beindítja
- segíti a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását
- Oldja a húgysavat, csökkenti a köszvény tüneteit.
- mivel csökkenti a húgysav savasságát, a veséknek is jót tesz
- A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától.
- A procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól.
- A quercetin természetes, organikus festőanyag. Megakadályozza a hisztamin és más allergiát, ill. gyulladást okozó anyagok termelődését.
- Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként az LDL (rossz) koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.
- A resveratrol a növény immunválaszaként termelődő, a nem flavonoid-fenolok csoportjába tartozó vegyület, mely véd a fertőzések ellen. (erről részletesebben legközelebb még írok!)
- A szőlő lassítja a bőr öregedési folyamatát.
- A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre.
- Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát. Nagy valószínűséggel a pycnogenol képes áthatolni a vér-agy gáton, és védi az idegszövetet a káros oxidációs folyamatoktól.
- Jót tesz az emésztésnek, csökkenti a gyomor irritációját
- A fehér szőlő vastartalma igen magas, ezáltal elűzi a fáradtságot
- A szőlő megakadályozza az időskori látásvesztést – napi háromszori fogyasztásnál mintegy 36%-kal csökkenti az úgynevezett makula degeneráció kialakulását.
- A szőlő a migrén egyik leghatékonyabb természetes ellenszere.
- A szőlő kiváló emésztésjavító, így székrekedés esetén hatékony és természetes megoldást nyújt
- A szőlő kiváló méregtelenítő, segíti a lerakódott méreganyagok kiürülését, és az aranyérrel küzdők számára is remek gyógyír lehet.
kiváló gyulladáscsökkentő, az ízületi gyulladásokra is jó hatással van. - A szőlő tisztítja a vért, erősíti az érfalakat, jó hatással van a visszerekre, segít megelőzni az érelmeszesedést.
Jó tudni, hogy ha szőlőt fogyasztunk, vérképünk is javulni fog. - A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, és támogatja a szervezet természetes lúgosító folyamatait
- A szőlőmag kivonatából készült szőlőmagolaj hozzájárul az idegrendszer és az agy védelméhez, így stresszesebb időszakban különösen ajánlott a fogyasztása.
- A szőlőmagolaj bőrvédő, bőrmegújító és fiatalító hatású
a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is igen erélyesen inaktiválta. - A tannin tartalmának köszönhető vírusellenes hatása segít megelőzni a fertőzések kialakulását.
Folytatása következik 🙂