A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére.

A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük.

  • A belőle készült tea vízhajtó hatású,

  • Használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger ellen,

  • Fogínygyulladás, álmatlanság vagy étvágytalanság javítására is.

  • Antimikrobás hatása a fokhagymáéval vetekszik, ezért sebgyógyításra is használható.

  • Baktériumölő és immunerősítő.

  • Serkenti a tejképződést.

  • Tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, mangánt, cinket, foszfort és folsavakat. Ezen anyagok miatt az alábbi gyógyhatásai ismertek:

  • Csökkenti a menstruációs fájdalmakat

  • Csökkenti a koleszterin szintet

  • Olaja rovarriasztó hatású

  • Vitalizál, erőt ad és nagyon jó hatással van az emésztésre

  • Rengeteg antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és megvéd a szabadgyököktől.

  • Vanádium tartalmának köszönhetően csökkenti a vércukorszintet is.

Konyhai felhasználása

A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele pl: kovászos uborka. Ízvilága tökéletesen harmonizál a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig – akár édesen, akár sósan – elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.