A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére.
A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük.
-
A belőle készült tea vízhajtó hatású,
-
Használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger ellen,
-
Fogínygyulladás, álmatlanság vagy étvágytalanság javítására is.
-
Antimikrobás hatása a fokhagymáéval vetekszik, ezért sebgyógyításra is használható.
-
Baktériumölő és immunerősítő.
-
Serkenti a tejképződést.
-
Tumort megelőző hatása is ismert.
A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, mangánt, cinket, foszfort és folsavakat. Ezen anyagok miatt az alábbi gyógyhatásai ismertek:
-
Csökkenti a menstruációs fájdalmakat
-
Csökkenti a koleszterin szintet
-
Olaja rovarriasztó hatású
-
Vitalizál, erőt ad és nagyon jó hatással van az emésztésre
-
Rengeteg antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és megvéd a szabadgyököktől.
-
Vanádium tartalmának köszönhetően csökkenti a vércukorszintet is.
Konyhai felhasználása
A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele pl: kovászos uborka. Ízvilága tökéletesen harmonizál a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig – akár édesen, akár sósan – elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.