A szilva az egyik legnépszerűbb gyógyító gyümölcs, melyet évszázadok óta használnak, többek között a magas vérnyomás, a sárgaság, a láz és a diabétesz ellen is remek fegyver, de a legismertebb hatása szerint hozzájárul a megfelelő emésztéshez, kiváló hashajtó, székletlazító.

Mit tartalmaz?

A-vitamin, B-vitamin-komplex, K-vitamin, kalcium, magnézium, cink, réz, mangán, szelén, bór.

A kiemelten magas káliumtartalom akár szív és érrendszeri betegségek esetén is hatékony lehet. A szilva rostokban is gazdag, és erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a szilva valóban hatékony segítség székrekedés esetén, már fél pohár szilvalé reggeli fogyasztása is 30-60 percen belül eredményt hoz, de nehéz étkezés esetén is megkönnyíti az emésztést.

A gyomrot és a bélrendszert nem irritálja

Segít beindítani az emésztést és megtisztítja bélcsatornát

Kiváló székrekedés és aranyér megelőzésére

A mértékletes hashajtás miatt kevesebb tápanyag tud felszívódni a belekben, így közvetetten segíti a fogyókúrát.

Kis mértékben súlycsökkenést okoz vízhajtó hatása miatt is.

A szilva jótékony hatása

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

A szilvát hashajtóként használják, mert a benne lévő összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

A szilva értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Szív-és érrendszeri megbetegedésekben is segít.

Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához

Immunrendszer erősítő hatása is jelentős.

Felhasználása:

Kitűnő lekvárt készíthetünk belőle és befőzésre is alkalmas.

A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalt gyümölcsöt is amit télen csemegeként nassolhatunk.

Fogyaszthatjuk nyersen gyümölcsként, gyümölcssalátákban, vagy főzve gyümölcslevesekben is nagyon finom. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben.

Népszerű ételünk a szilvás gombóc, ennek töltelékeként is használatos, készítésekor fahéjas cukorral ízesítve a krumplis-vajas gyúrt tésztába csomagoljuk, vízben kifőzzük, majd a gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.