A római konyha egyik legkedveltebb fűszere volt, bár a hagyományőrzők azon az állásponton voltak, hogy csak a halotti toron lehet helye. Potencianövelő hatása miatt használta előszeretettel Madame de Pompadour és Giacomo Casanova. A középkor varázslói és boszorkányai állítólag a zeller segítségével tudtak repülni.
ZELLER
Mit tartalmaz?
A gumós zeller zöldjében viszonylag sok a C-vitamin, a foszfor és a mész, a szárzellerben pedig a B1- és B2-vitamint. Mész- és foszfortartalma, illetve magnézium tartalma is jelentős. Antioxidánsok is vannak benne. Legfőbb hatóanyaga a K-vitamin, emellett előnyös tulajdonsága a sok rost, illat- és ízanyag, ami kiváló, karakteres (édeskésen fanyar) fűszerré teszi.
Jótékony hatása:
-
Idegerősítő, stressz csökkentő hatású
-
Természetes módon csökkenti a gyulladást
-
A nemi hormon képződését serkenti
-
Fogyókúrás hatása számottevő
-
Ízületi bántalmakra alkalmazható
-
Jónak tartják megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is
-
Segít megelőzni a vesekövek kialakulását
-
Csökkenti a vércukor szintjét
-
A magnéziumnak köszönhetően elősegíti a relaxációt, így ténylegesen segít elaludni
-
Elősegíti a szervezet sav-bázis egyensúlyát, segít megakadályozni a test elsavasodását.
-
Csökkentheti a „rossz” koleszterint a szervezetben, ezáltal segíti a szív egészségének megtartását.
-
A zellerben közel 50 olyan aktív hatóanyag van, ami megakadályozza a menstruáció idején fellépő görcsös hasfájásokat, puffadásokat, vagy a kínzó migrént.
-
A zellerben lévő hatóanyagok jót tesznek a szem egészségének
-
Késlelteti az öregedést az antioxidánsok és az A-, C- és E-vitaminok segítségével.
-
Az E-vitamin táplálja, védi és hidratálja a bőrt, megvédve az ártalmas külső környezeti hatásoktól is.
-
Természetes afrodiziákum
Felhasználása:
Nyersen salátákhoz használható. Jól ízesíti a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet.
A zellersóval (őrölt zellerlevél és só keverékével) grillsülteket fűszereznek. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, hogy illatanyagait megőrizzük. Az ilyen zeller kiváló levesízesítő. Főzhetünk belőle zellerkrémlevest is, vagy rántva is nagyon finom.