A népi gyógyászatban a sütőtök és a tökmag kivívta magának a helyet. Régen nagyon finom csemegének számított. A legjobb a tökből kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztották az emberek, elejét véve számos betegségnek.

Elődeink felismerték a sütőtök és a tökmag gyógyító erejét is.

Számos betegség – főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek – esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást.

Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották.

Mit tartalmaz?

Gazdag A vitaminban, karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, kálciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban, vasban, cinkben, vörösrézben, mangánban, szelénben, valamint enzimekben és proteinben. Magas zsír- és élelmi rost-tartalmú.

Mire használjuk?

  • Az esszenciális olaj serkenti az A-vitamin felszívódását.

  • Hatékony megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására.

  • A nyálkahártyák gyulladásaira is gyógyító hatása van.

  • Orsógiliszta és galandféreg ellen fogyasszunk tökmagot.

  • Prosztatagyulladás, vagy megnagyobbodás esetén érdemes naponta fogyasztani tökmagot illetve tökmag olajat.

  • Az esszenciális zsírtartalmának és a káliumnak köszönhetjük a tökmag vértisztító hatását, így a köszvény kitűnő ellenszere

  • A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.

  • Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.

  • Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

  • A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.

  • A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék.

  • Magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt szervezetünk egészséges és fitt marad.

  • Az organikus, nyers tökmag tartalmazza a legtöbb szükséges tápanyagot és enzimet, fogyasszunk belőle naponta!