Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

Szurokfű vagy Oreganó

Mit tartalmaz?

Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz. A karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja.

Gyógyhatásai:

  • A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják.

  • A növény megszárított leveléből nyugtató hatású teát főzhetünk.

  • Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

  • Köhögéscsillapító, hörgő- és hangszalag gyulladás, rekedtség esetén használjuk.

  • Étvágyjavító, görcsoldó, antiszeptikus, élénkítő, köptető, emésztést könnyítő, epehajtó.

  • Gyenge vizelethajtó és izzasztó hatása is van.

  • Székrekedést szüntet.

  • Reumát, köszvényt kezelhetünk vele külsőleg.

Felhasználása:

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Torokgyulladásra nem szabad melegen inni, a

2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntött 1 evőkanál szurokfüvet legalább 15 percig fedő alatt tartjuk, majd leszűrjük. Még 10-15 percig hűlni hagyjuk, és a langyos teával jó mélyen hátrahajolva gargarizálunk, csak azután nyeljük le.

Étvágy javításra is használható, ilyenkor elegendő napi egy csésze reggeli előtt.