A szőlő és a belőle préselt lé az emberiség értékrendjében vetekszik az istenek italával, a nektárral. E névvel illeti a szőlőnedűt nemzeti himnuszunk is: „…Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél”.
A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. Milyen jótékony hatásai vannak a szőlőnek? Mennyi az egészséges mennyiség?

Szőlő

A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A vízözön után Noé első teendői közé tartozott, hogy elültesse a bárkáján megmentett szőlővesszőket.

A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű.

Mit tartalmaz?
A szőlőtermésnek magas az A-, B-, C-, K-vitamin, továbbá kálium, szelén, biotin, vas és folsavtartalma. Tartalmaz még fitovegyületeket, flavonoidokat, procianidint, quercetint, resveratrolt, polifenolokat.

Jótékony hatásai:

  • elősegíti a vérképzést
  • Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.
  • a szervezet öngyógyató mechanizmusait védi és beindítja
  • segíti a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását
  • Oldja a húgysavat, csökkenti a köszvény tüneteit.
  • mivel csökkenti a húgysav savasságát, a veséknek is jót tesz
  • A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától.
  • A procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól.
  • A quercetin természetes, organikus festőanyag. Megakadályozza a hisztamin és más allergiát, ill. gyulladást okozó anyagok termelődését.
  • Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként az LDL (rossz) koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.
  • A resveratrol a növény immunválaszaként termelődő, a nem flavonoid-fenolok csoportjába tartozó vegyület, mely véd a fertőzések ellen. (erről részletesebben legközelebb még írok!)
  • A szőlő lassítja a bőr öregedési folyamatát.
  • A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre.
  • Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát. Nagy valószínűséggel a pycnogenol képes áthatolni a vér-agy gáton, és védi az idegszövetet a káros oxidációs folyamatoktól.
  • Jót tesz az emésztésnek, csökkenti a gyomor irritációját
  • A fehér szőlő vastartalma igen magas, ezáltal elűzi a fáradtságot
  • A szőlő megakadályozza az időskori látásvesztést – napi háromszori fogyasztásnál mintegy 36%-kal csökkenti az úgynevezett makula degeneráció kialakulását.
  • A szőlő a migrén egyik leghatékonyabb természetes ellenszere.
  • A szőlő kiváló emésztésjavító, így székrekedés esetén hatékony és természetes megoldást nyújt
  • A szőlő kiváló méregtelenítő, segíti a lerakódott méreganyagok kiürülését, és az aranyérrel küzdők számára is remek gyógyír lehet.
    kiváló gyulladáscsökkentő, az ízületi gyulladásokra is jó hatással van.
  • A szőlő tisztítja a vért, erősíti az érfalakat, jó hatással van a visszerekre, segít megelőzni az érelmeszesedést.
    Jó tudni, hogy ha szőlőt fogyasztunk, vérképünk is javulni fog.
  • A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, és támogatja a szervezet természetes lúgosító folyamatait
  • A szőlőmag kivonatából készült szőlőmagolaj hozzájárul az idegrendszer és az agy védelméhez, így stresszesebb időszakban különösen ajánlott a fogyasztása.
  • A szőlőmagolaj bőrvédő, bőrmegújító és fiatalító hatású
    a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is igen erélyesen inaktiválta.
  • A tannin tartalmának köszönhető vírusellenes hatása segít megelőzni a fertőzések kialakulását.

Folytatása következik 🙂