A görög mitológia szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát – arany birsalmát – kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált. Lássuk, miért érdemes beiktatni a birsalmát az étrendünkbe 🙂

Mit tartalmaz?

Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (réz, vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium). Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma.

Mire használhatjuk?

  • Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre

  • A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost

  • egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami megelőzheti, vagy segítheti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.

  • Étvágygerjesztő hatású: naponta egy fél birsalma elfogyasztása mézzel a lábadozási időszakban kiválóan meghozza az étvágyat.

  • Felveszi a harcot az akut és krónikus hepatitisz, biliáris cirózis betegségekkel

  • Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit: ez alkalommal a birs magjait hasznosíthatjuk Vegyünk 20 gramm magot és alacsony tűzön főzzük 2 deciliter vízben. Miután elpárolgott a folyadék fele, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és két adagban igyuk meg.

  • Köptető hatású, kezeli a bronchitist és a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit is enyhíti. Köhögés vagy angina esetén egy birset reszeljünk meg, majd 2 deciliter forró vízben hagyjuk egy órán át. Ezután igyuk meg vagy gargarizáljunk vele.

  • Kezeli a hólyaghurutot, fogyasszunk naponta 2×1 dl birslevet, ami vízhajtó és fertőtlenítő-hatású.

  • Antidepresszáns hatású, a jó kedélyünk megőrzése érdekében minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Éjszakára pedig az éjjeliszekrényre tegyünk 1-2 érett birset. Éteri összetevői nyugtatóan hatnak.

  • A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.

  • Kenőcsökben égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag.

  • A birsből készült krém nyugtatja, ápolja a gyulladt, igénybe vett bőrt.

  • Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.

  • A birs emésztési problémák, gyomorrontás esetén is hasznos segítőnk

  • A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel.

Mit készíthetünk belőle?

Sülve, főve, levesnek, sültekhez, süteményekbe tehetjük, kompótot, lekvárt, vagy birsalma-sajtot is készíthetünk belőle.

A birs kicsumázása sajnos embert próbáló feladat, csak óvatosan, nagyon éles késsel végezzük. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát, és főzzük meg fahéjas lében, a főzőlevet pedig később megihatjuk. Párolt zöldségek közé is keverhetünk héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel teszik pikánssá. Főzhetünk belőle kompótot szegfűszeggel, cukorral, citrommal, vagy akár birsalmalevest is. A birskocsonya és birslekvár is nagyon finom. A birsalmasajt nagyon sokáig eláll, süteményekbe is kiváló.