A fizioterápia egy gyűjtőfogalom, amely a természetes energiákra épülő kezeléseket foglalja magába. Ide sorolunk minden olyan módszert, ami a nap, a víz, a levegő, a klíma erejét és a mozgás hatásmechanizmusát használja fel.

A fizioterápiás gyógymódokban az a közös, hogy a kezelés a szervezet saját működését „stimulálja”, segíti a gyógyulásban

  • a saját immunrendszer mozgósításával,

  • a sejtfolyamatok stimulálásával,

  • a szervezet öngyógyító rendszerének aktiválásával,

  • különféle biológiai reakciók egész sorozatával;

  • mindezt károsító mellékhatás nélkül.

Élettani hatásai:

  • Keringés javítása

  • Fájdalom- és gyulladás csökkentés

  • Izom relaxáció

  • Izomerő és állóképesség növelése

Dietetika

A dietetika – azaz alkalmazott táplálkozástudomány – bár nem fizioterápiás módszer, de az optimális táplálkozás, vagyis az étellel történő megfelelő mennyiségű energiafelvétel kialakításában van szerepe. Ez magában foglalja egyrészt az egészség megőrzését, másrészt a valamely betegségben szenvedő páciens számára az egyénre szabott táplálkozási és életmód-tanácsadást is.

Tudtad, hogy a Fizioterápiának és a Kineziológiának több találkozási pontja is van?

A kineziológia módszere rendkívül hatékony tud lenni a fájdalomcsillapításban. Nem is gondolnánk hogy az izmok, szalagok, bélfal, porckorongok, a térd, a váll, a hát, a derék, ízületi folyadékok is képesek tárolni a stresszt. A múlt sérelmei, traumái elraktározódnak a testben, szervekben, szövetekben, amik akadályozzák a könnyed, egészséges mozgásban, és a lendületes életmódban.

A kineziológia hatékony és fájdalommentes módszere segítséget nyújt a fájdalmak enyhítésében, elmulasztásában.

A testrészekben felgyülemlett stresszt kezeljük az izomteszt segítségével, azonosítjuk a fájdalom / betegség gyökereit, okait, és kineziológia oldásokkal kezeljük.

Fel tudjuk oldani az esetleges balesetek negatív érzéseit, traumáit, stresszeit.

A módszer sikeresen alkalmazható túlterheltség, fáradékonyság, erőtlenség és ezek megelőzése céljából is.

A kineziológia alkalmazható mindenfajta mozgásszervi probléma esetén:

fájdalmas izomcsomók, ízületi deformitások,

porckorongsérv,

csípőficam,

sérülések utáni rehabilitáció,

ízületi szalagok, inak problémái

balesetek

Milyen mozgásszervi problémád van? Mi ezeknek a lelki háttere?

  • Lelki szinten a porckorongsérv lehetséges okai a talajvesztettség, az önszeretet hiánya.

  • A csípő, a test egyensúlyáért felelős.

  • Az ízületek, a balesetek a változtatás lehetőségére hívja fel figyelmünket.

  • A térdfájdalom tükrözi az előrelépés, a motiváció és az alázat hiányát.

Mely kérdéseket érdemes feltenni magunknak?

Mióta vannak meg a panaszok?

Ezek a panaszok milyen tevékenységben korlátoznak?

Miért és hogyan jelent ez problémát? (fájdalom, mozgásban való korlátozottság, stressz, lassabb mozgásra való kényszer stb.)

Mely tényezők, élethelyzetek lehetnek kiváltó okai annak, amiben most vagyunk? Esetleg baleset, sérülés okozta-e a problémát?

Milyen változásra erősödik vagy gyengül a panasz (napszak,időjárás, testmozgás stb.)?

Hogyan segít a kineziológia?

A mozgásszervi problémáknak is – legyen szó akut vagy krónikus helyzetről – lelki okuk van. Ezt segít felderíteni (izomteszteléssel) és feldolgozni (oldással) a kineziológia. A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint a meridiánok – olyan csatornák, melyekben a Chi-nek nevezett életenergia kering – nemcsak a szervi, fizikai működésekért, hanem az érzelmi-gondolati minőségekért, állapotokért is felelősek. Kineziológiai izomteszttel megkeressük a stresszes pontot, amit testünk bárhol képes tárolni, úgyhogy ezek a pontok/helyek/szövetek lehetnek az izmok és a szalagok mellett a porckorongok, a bélfal és akár még az ízületi folyadékok is. Bárhol is rejtőzzön a stressz, hatással lesz nemcsak az egész testére, hanem gondolati-érzelmi világunkra is. Szemléletes példák erre az olyan szólások és szóképek, mint a “ görcsbe rándult a gyomrom” vagy a “gombóc van a torkomban”.

A kineziológia képes felderíteni ezeket a stresszgyűjtő helyeket, és oldani is őket, bárhol is legyenek. Így megszünteti az öngyógyító folyamatok előtt álló akadályokat, és az akadályok elhárulásával a gyógyulás beindul. Hatására a feszültség megszűnik, és a rendszer újra kiegyensúlyozott állapotba kerül. Az energia akadálymentes, szabad keringése

lehetővé teszi a jobb és gyorsabb regenerációt

megszünteti a fizikai feszültségeket, és

helyreállítja a megfelelő izomtónust.

Az érzelmi blokk megszűnésével a mozgásszervi probléma is a múlté lesz, hiszen az, eddig azt a célt szolgálta, hogy felhívja a figyelmet a tudatalattiban elraktározódott helytelen, önmagunknak is ártó viselkedésmintára. Ezt követően mutatok néhány egyszerű, és könnyen elsajátítható stresszkezelő technikát, hogy az elért eredmények minél tovább megmaradjanak (pl: relaxációs gyakorlatok)

Végül néhány praktikus életmódbeli tanácsot is szívesen adok melyek a további problémamentes élethez szintén segítségül szolgálnak (pl légzőgyakorlatok, mozgás- és mozgatás gyakorlatok, masszírozások, pontok stimulálása stb). Jó egészséget kívánok!