Gyorsan száradó festékek alapanyaga. Bőrproblémák kezelésére, rovarcsípések enyhítésére használjuk krémként, de ihatjuk teáját és ételeinket is ízesíthetjük, színezhetjük vele!

Körömvirág

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó fűszer-, és gyógynövény. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog.

Hatóanyagai

A körömvirág különféle illóolajakat, karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket és poliszacharidokat is tartalmaz.

Gyógyhatása

  • Látásjavító, mivel tisztítja a szemfenék ereit

  • Száj- és garatgyulladások (torok- mandulagyulladás) kezelésére gargarizáló- és öblögetőteaként,

  • Fogíny ápolására szájvízként használható

  • lázcsillapító, görcsoldó

  • Jó hatása van az emésztőrendszerre

  • Gyomor- és nyombélfekély esetén hámosít

  • Segíti az emésztést, a máj működését, epehajtó, szélgörcsoldó hatású

  • Vastagbélgyulladásnál csökkenti a gyulladás mértékét

  • Alkalmazható menstruációs problémákra és változókori tünetek enyhítésére

  • Fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák

  • Antibiotikumos kezelésekhez is használhatjuk

  • A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatású

Külsőleg

Kiváló sebgyógyító, fertőtlenítő

Alkalmazható nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, égések és fagyások kezelésében

Kenőcsként segíti a pattanásos kiütések, az ekcéma gyógyulását

Visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén is hatékony

Ízületi gyulladásoknál is használjuk külsőleg

Bőrkiütés, rovarcsípés, napégés fájdalmainak enyhítésére is jó.

Kisbabák és felnőttek bőrének ápolására egyaránt alkalmas.

Gyógytea: Egy teáskanálnyi szárított virágot forrázzunk le egy csésze forró vízzel! Lefedve hagyjuk állni kb: tíz percig, majd szűrjük le! Főzete külsőleg langyosan, kihűtve lemosáshoz, ülő- és lábfürdőhöz alkalmas.

Kenőcs: Egy serpenyőben hevítsünk fel 25 dkg tiszta sertészsírt, és szórjunk bele egy púpozott maroknyi körömvirágot, keverjük össze, amikor felhabzott vegyük le a tűzhelyről! Hagyjük lefedve egy éjszakán át! Másnap ismét melegítsük fel (de ne forrjon), majd egy tiszta vászonkendőn passzírozzuk át (préseljük ki a virágot)! Az így nyert kenőcsöt töltsük zárható üvegekbe.

Felhasználása ételekben

Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.