Melyik kollagén terméket szedjem?

A kérdést én úgy tenném fel, hogy célirányosan melyik terület azt, ahol kollagén hiány van?

A szervezetünk normál táplálkozással, folyadékfogyasztással és megfelelő életvitel elegendő kollagénhez jut, amennyiben valahol mégis hiány lép fel, akkor ott az okot kell megszüntetni. Ezt elsősorban nem termékekkel, hanem a lelki ok felderítésével tenném. Ha már megvan az ok és dolgozunk rajta, akkor bármely termék szedése jó lehet (mert magukban csak termékek szedésével csupán az időt húzunk, és nem oldjuk meg a probléma okát).

Mely kérdéseket érdemes ilyenkor feltenni?

  • Hol van kollagénhiány?

  • Mióta vannak tünetek és mik ezek?

  • Mi változott, mi történt az életben ekkor?

  • Mitől alakulhatott ki? (túlzott igénybevétel, nem megfelelő táplálkozás, élethelyzet változás, stb)

Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a választ, akkor máris közelebb kerültünk a megoldáshoz.

De mi is az a kollagén?

„A kollagén nem más, mint ragasztó. Az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje. Fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér felépítésében, a csontok rugalmasságában, a porcszövet felépítésében. Strukturális fehérje, mely vízben gyakorlatilag oldhatatlan, azonban savakkal és lúggal oldható. Melegítés, főzés hatására kocsonyás enyvet ereszt, mely igen nagy térfogatú vizet képes megkötni, ezt a tulajdonságát használjuk fel a gasztronómiában kocsonyakészítésnél. Emberben nagy molekulacsaládot alkot. A hidroxiláció C-vitamin igényes folyamat, ennek hiányában nem megy végbe” – tudatja velünk a wikipédia.

A kollagén az ízületek, izmok, bőr és szövetek rugalmasságáért, feszességéért felelős. Továbbá táplálja a hajat, bőrt, körmöket.

Csökkent A- és C-vitamin mennyiség mellett alulműködést okoz, melynek legjellemzőbb tünetei:

  • Ízületi gyulladás (artritis)

  • porckopás (artrosis)

  • csontritkulás

  • meszesedés

  • keresztcsont, combcsont, térd, boka fájdalma

  • váll, könyök, csukló fájdalma

  • inak, szalagok, kötőszövet gyengesége

  • fogvesztés, ínysorvadás

  • lassú sebgyógyulás

  • már bezáródott sebek újra kinyílása

  • csontfájdalmak

  • csontleépülés

  • szívelégtelenség

  • reuma

  • köszvény

  • enyhébb hiány esetében: gyengeség, légúti fertőző betegségek kialakulása, hajhullás, bőrproblémák, körömfertőzések un. csíkos- vagy lemezesen elvált körmök.

Mit tehetünk? Hogyan tud segíteni a kineziológia?

Lelki oka a túlterheltség valamely területen, illetve nem vagyunk erőnk teljes birtokában annak függvényében, hogy az izom, ízület vagy csont hol helyezkedik el -és mi a funkciója-, egy speciális probléma húzódik meg a háttérben.

Feldolgozása során tehermentesítjük az érintett lelki – szellemi területet, illetve feloldásként visszafogjuk magunkat, igényeinket, maximalizmusunkat, stb.

Kineziológiai oldás során felkutatjuk a tünetek eredetét, majd a fájdalmak okát, utána a lelki okokat, blokkokat keressük meg és oldjuk fel. Energetizáljuk a fájó testrészeket, kioldjuk, elengedjük a hozzájuk kapcsolódó energiákat. Betöltjük és rögzítjük a pozitív energiaminőségeket, mint például bizalom, támogatás, szabadság, megbocsátás, könnyedség, biztonság, elengedés, szeretet energiája. Ezekhez angyali segítséget is kérünk és kapunk, így tudjuk biztosítani nem csak lelki energetikai hanem szellemi szinten is a gyógyulást.

Miben van természetes kollagén?

  • Kocsonyában, húslevesben, sült húsok szaftjában stb sok az állati eredetű kollagén, de mint minden fehérje ez is sérül, gyengül a főzés miatt. (40 fok felett a fehérjék bomlásnak indulnak, gondoljunk csak bele miért baj ha az embernek felmegy 40 fok fölé a láza? A fehérje kicsapódása és bomlása miatt!)

  • A halfélék bőrét sokan nem használják fel az ételekben, pedig kutatások szerint a halbőr kollagén-összetétele a leginkább azonos az emberi kollagénnel. Természetesen a hal minden része tartalmaz kollagént ezért is készítik ebből a táplálék kiegészítőket. S ha már hal, akkor sushi 🙂

  • Az étkezési zselatint már alacsonyabb hőmérsékleten is be tudjuk juttatni a szervezetünkbe.

  • A házi savanyú káposzta magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a kollagéntermelődést, a sejtek megújulását, és az immunrendszert is erősíti.

  • Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek: a C-vitamin katalizátorként működik a lebontott aminosavak kollagénné alakítása közben. Ezért érdemes magas C-vitamin-tartalmú ételeket, például citrusféléket, paprikát, homoktövist, csipkebogyót, gojit, gránátalmát stb fogyasztani, hogy segítsük szervezetünk saját mechanizmusait érvényesülni.

  • A tojásban minden benne van, ami az élethez szükséges (lásd élet=csibe születik belőle), de megint csak nyersen, hőkezelés nélkül.

  • Az Aloe vera húsos levelei olyan gélt termelnek, ami által a sebgyógyulás gyorsul és az égési sérülések is hamarabb regenerálódnak, ezért bőrápoló termékekben sokszor megtalálhatjuk, de kiegészítő formájában is fogyasztható. A kollagént termelődését fokozza.

  • Körömvirágot sok krémben megtaláljuk, amivel a kollagéntermelést lehet fokozni, illetve a finom ráncokat is eltüntethetjük a segítségével. A körömvirág ugyanakkor antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint hidratálja a bőrt, gyógyítja fertőzéseit és a sérült bőrfelületet is megfiatalítja.

  • A fekete áfonya kicsi, sötét bogyói gyógynövényként használhatóak, de lekvárként és befőttként is kiváló. Általában a hasmenés enyhítésére és a gyomorproblémák orvoslására használják, de magas antocianozid és antioxidáns tartalma miatt a kollagén termelést is javítja.

  • A galagonya gyógyító ereje bogyóiban, virágaiban és leveleiben rejlik. A galagonyát évszázadok óta a szívbetegségek kezelésére használják, de lehet vele kezelni a porckárosodást és az ízületi gyulladást is. A galagonya gazdag antioxidánsokban, és egyéb anyagokban, melyek a kollagén termelődését serkentik.

És ha táplálékkiegészítőben gondolkodunk:

Tegnapi bejegyzésben említett 2 termék mellett még 3 féléről mondanék pár gondolatot. Jobb sorrendet nem találtam, így a drágábbtól a kedvezőbb felé írom. Mindegyik termék árát 1 havi adagra bontottam, mivel a kiszerelések különbözőek.

1, Jeeunesse – Naara

A Naara szépség ital por alapú,vízben feloldva kellemes narancsízű lesz.

Összetevők:11.000mg Hidrolizált kollagén, almasav, narancs ízesítés, sav: kálium-bitartarát, mandarin aroma, citromsav, ízesítő, L-cisztein, acai gyümölcs kivonat (Euterpe oleracea), öregedés-gátló, szilícium, édesítőszer: szteviol glikozidok, Cinkszulfát, aszkorbinsav (C vitamin), nikotinamid (B3 vitamin), színezőszer: béta-apo-8’-karotenál, biotin (B8 vitamin), pantoténsav (B5 vitamin), piridoxin-hipoklorit (B6 vitamin), áfonya por (Vaccinium myrtillus), gránátalma por (Punica granatum), cseresznyepor (Prunus cerasus), szőlőmag kivonat (Vitis vinifera), acerola kivonat (Malpighia glabra), cianokobalamin (B12 vitamin). (20.000Ft a havi adag)

2. Forever – Ai Infinite és Cardiohealth

Ai Infinite szépségápoláshoz tartozik egy kollagén kapszula. Szebb lesz a bőr és az ízületekre is kiváló. 26 év felett ajánlott. (9400Ft a havi adag)

A Cardiohealth: coenzim Q10-et tartalmaz. Szív és érrendszeri problémákra javasolt. (10.200Ft a havi adag) Több termék is van attól függ h mire szeretné valaki.

3.Eqology – EQ Anti age collagen

Az EQ Anti Age Collagen abszorbeálható kollagén fehérjék természetes forrása Az EQ Anti Age Collagen fő összetevője a teljes mértékben természetes, halból származó kollagén. Olaj csomag vásárlásával együtt javasolják. Mert az a tapasztalatuk és álláspontjuk, hogy hatékonyabb a felszívódása és beépülése, ha a sejtek rendben vannak, rugalmas a sejtfal és átjárható. Ehhez pedig az omega3-at kell növelni a szervezetben. (16.600Ft a havi adag)

4, Finclub – Flexigél

A termék hatóanyaga a szabadalmaztatott Colatech, azaz folyékony hidrolizált II. típusú kollagén, amely speciális módszerrel, enzimek segítségével készül. A finn Flexigélt magnéziummal és B vitaminokkal dúsítják, és feketeribizli sűrítménnyel ízesítik. 3 hónap alatt már jelentkezik jótékony hatása. Mellé nem szükséges egyéb kiegészítő, esetleg C-vitamin ajánlott. (10.000Ft a havi adag)

5, Energy – Skeletin

Homeopátia körébe tartozó gyógynövény koncentrátumok kristályenergiákkal és bioinformációkkal. A Skeletin ízületi, izom, bőr, haj és csontregeneráló hatása mellett a vese, a húgyhólyag, a gyomor, a lép-hasnyálmirigy, a tüdő, a szív és a hármas melegítő energetikai pályáját is harmonizálja.

Összetétele: Tintahal (szépia) csontját, hidrolizált kollagént, halolajat, nagy csalánt, mangánt és csipkebogyót tartalmazó étrend-kiegészítő, bioinformációkkal. A csipkebogyó biztosítja a C-vitamint ami a kollagén felszívódásához elengedhetetlenül fontos. (lásd skorbut) A halolaj D-vitamin és omega tartalma szintén a felszívódás és visszaépítés fontos alkotóeleme. Nem tartalmaz semmilyen hozzáadott színezéket, tartósítószert, minden alkotóeleme gondosan válogatott gyógynövény. Már 3-4 hét után érezhető jótékony hatása, kúra szerűen, maximum 3 hónapig javasolt a szedése. (4350Ft a havi adag)

Összegezve: Fontos, a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadék fogyasztás, rendszeres mozgás és a testi-lelki-szellemi harmóniánk. Ha nem vagyunk egyensúlyban, ne csak a testi tüneteket kezeljük, hanem a lelki okokat is keressük meg és oldjuk fel. Mi is a kollagén? Ragasztó. Hát ne ragaszkodjunk olyan dolgokhoz amikre már nincs szükségünk, egyszerűen engedjük el. Ha nem feszülnek az inak, izmok, ha nincs stressz és feszültség akkor harmónia és szeretet van és a saját utunkat járjuk. Ez a cél. ❤️