Biztos Ti is tudjátok, hogy a spenótnak nagyon magas a vas, magnézium és a C-vitamin tartalma,
viszont magas az oxalát-, és nitráttartalma emiatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani. (Elegendő hetente
egy-kétszer szezonban)
1. Mára köztudott, hogy a spenót vastartalma sokkal jobban megfelel az emberi szervezet
szükségleteinek, mint a vörös húsok, ráadásul mindez kevés kalóriával, és zsír nélkül.
2. Magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésünkre és a hasnyálmirigy működésére.
3. A folsav segít lebontani az olyan vegyi anyagokat a szervezetünkben, melyek szívpanaszokat
okoznak. A folsav egészséges mennyiségben megtalálható a spenótban, így védi szívünket is! <3
4. Kismértékben vérnyomáscsökkentő hatású.
5. Erősíti az immunrendszert, A-vitamin tartalmának köszönhetően véd a fertőzésektől.
6. Nagyon alacsony kalóriatartalmú: 100 gramm zöldség csak 7 kalóriát tartalmaz!
7. A sötétzöld levelek sok nélkülözhetetlen fitotápanyagot tartalmaznak, beleértve a luteint és a
béta-karotint, ezáltal gondoskodik látásunk épségéről.
8. Spenótos arcpakolással csökkenthetők a tág pórusok, az aknék és csökkennek a ráncok is.
A mángold, a laboda és a parajlibatop szintén a spenót fogyasztható rokonai 🙂
Száraztésztákat is színezhetünk vele, főzelék, spenótos tészta, rakottas, leveleit töltve is készíthetjük, és
még sok finom étel készíthető belőle!