Rizses ételek

 

Gombás rizottó

 

Elkészítés:

1 fej hagymát, 3 gerezd fokhagymát 1-2 ek  olajon üvegesre párolok. 1 ü gombát (20 dkg) hozzáadok, megpirítom egy csipet kakukkfűvel.

Kb 35-40 dkg rizst (vagy 2 csomag gyorsrizst) szintén beleteszem, kissé összepirítom a többivel, majd felengedem bő fél liter vízzel. Csipet sóval, borssal v. borsikafűvel fűszerezem.

Rizses brokkoli

 

Elkészítés:

A brokkolit víz fölött kissé megpárolom, 1 csomag gyorsrizst kifőzök (vagy ennek megfelelő mennyiségű rizst elkészítek).

Jénaiba vagy tepsibe teszem a fele rizst, rá a brokkolit, (fűszerezem) és betakarom a maradék rizzsel.

Sütőben 20 perc alatt készre sütöm. (tejföllel, egyéb öntettel, sajttal is készíthető, de önállóan is nagyon finom.)

Nem vegetáriánusoknak sült vagy párolt húsok mellé, köretnek is ajánlom.

Rizsgolyó

Hozzávalók:

20 dkg rizs

1 kisebb csomag snidling vagy 1 szál újhagyma

őrölt fehér bors

ételízesítő, só

10 dkg trappista sajt

2 evőkanál liszt

2 ek zabpehely

1 csapott evőkanál aprított petrezselyemzöld

zsemlemorzsa

1 ek szezámmag

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A rizst megfőzzük, langyosra hűtjük. A hagymát apróra a sajtot kb 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A rizsbe keverjük a sajton kívül a hozzávalókat és fűszerezzük. A rizsből golyókat formázunk és mindegyik közepébe egy-egy sajtkockát teszünk. Megformázzuk és szezámmaggal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban közepes lángon kisütjük.
Joghurtos salátával önállóan is, de köretként is fogyaszthatjuk. Sült húsok mellé is finom!

Zöldséges rizsgombóc

Hozzávalók:

30 dkg rizs

30 dkg fagyasztott zöldségkeverék
2-3 evőkanál olaj
1 kiskanál ételízesítő por
1 csokor petrezselyem
kb fél dl víz
kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa

a bundázáshoz:
10 dkg liszt vízzel elkeverve, enyhén sózva
10 dkg zsemlemorzsa

a sütéshez:
bőven olaj

 

Elkészítés:

A rizst dupla mennyiségű, enyhén sós vízben hagyományos módon puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a zöldségkeveréket az olajon megforrósítjuk, fűszerezzük, lefödve puhára pároljuk. Ha kihűlt, a rizzsel, a fölaprított petrezselyemmel, a vízzel meg a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Akkor jó, ha nedves kézzel könnyen formálható és jól összeáll, majd diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. Ezeket egyenként lisztbe, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, végül bő, forró olajban 3-4 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedve a felesleges zsírt leitatjuk róla, bármilyen szósszal (pl: gombaszósszal) vagy mártással (pl: kapormártással) kínáljuk.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.