Rakottak / Töltöttek
Minden étel gluténmentes és vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható,vagy növényire cserélhető, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂
Rakott spenót
Hozzávalók:
1 kisebb jégsaláta
1 adag spenót (fagyasztott is jó)
2-3 gerezd fokhagyma
csipet só, reszelt sajt (parmezán jellegű)
1 nagyobb zellergumó (burgonyával is helyettesíthető)
1 szál sárgarépa
Elkészítés:
A jégsalátát szeletekre vágom, és kevés olajon serpenyőben megpirítom.
Olajon a zúzott fokhagymát és a spenótot kissé megpirítom, csipet sóval és a reszelt sajttal összekeverem.
A zellert megpucolom, felkarikázom, majd soronként egy tepsibe teszem. Rákenem a spenót harmadát, rá a sült jégsalátát, ismét spenót, néhány répakarika, majd a maradék spenót reszelt sajttal megszórom, fólia alatt 15-20 perc alatt készre sütöm.
Rakott karalábé
Hozzávalók:
3-4 nagyobb szem krumpli
2 nagy karalábé
2-3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
ízlés szerint 1 nagyobb fej vöröshagyma (el is hagyható)
Elkészítés:
A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. Burgonya – répa – karalábé – burgonya.. sorrendben rakjuk a kivajazott tepsibe, majd a krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, ízlés szerint egyebekkel.
Alufólia alatt sütöm kb 30 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.
Rakott zöldség
Hozzávalók:
5-6 nagyobb szem krumpli
1 közepes karalábé
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
néhány rózsa karfiol és brokkoli
ízlés szerint 1 nagyobb fej vöröshagyma (el is hagyható)
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, borsikafű, kakukkfű
Elkészítés:
A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. A kivajazott tepsibe burgonya – a többi vegyesen – burgonya a tetejére. A krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, ízlés szerint egyebekkel.
Alufólia alatt sütöm kb 30-40 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt füstölt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.
(Ha besamel mártást készítek, és nyakonöntöm vele az egészet, akkor még finomabb, laktatóbb egytálételt kapok)
Rakott karfiol
Hozzávalók:
3-4 nagyobb szem krumpli
1 szép fej karfiol
kevés brokkoli ízlés szerint
2-3 szál sárgarépa
2-3 gerezd fokhagyma reszelve
fűszerek
Elkészítés:
A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. Burgonya – répa – karfiol+brokkoli – burgonya.. sorrendben rakjuk a kivajazott tepsibe, majd a krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, és a reszelt fokhagymával.
Alufólia alatt sütöm kb 30 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.
Karfiolfelfújt
Elkészítés:
Kb fél kg karfiolt rózsáira szedek, és megfőzöm kissé sós vízben.
1/3 részét áttörjük.
2-3 ek vajból, 2-3 ek lisztből és 2-3 dl tejből sűrű fehér mártást készítünk.
Belekeverjük az áttört és az egybehagyott karfiolt is.
Kivajazott, morzsával megszórt jénaiba tesszük, és kb 30 percig sütjük, majd reszelt sajttal megszórjuk és még 10 perc alatt készre sütjük.
Töltött karalábé recept
Hozzávalók:
2 db karalábé
0,5 dl tejföl
2×5 dkg reszelt sajt (füstölt és trappista)
só, kakukkfű, borsikafű, szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A karalábékat meghámozzuk, „kalapot” vágunk kb: 1/5 – 4/5 arányba és kivájjuk a belsejét. Víz felett puhára pároljuk. Tepsibe rakjuk, megtöltjük a fűszeres sajtos tejföllel (a belsejét apró kockára vágjuk és a töltelékbe keverjük) Annyi időre tesszük a sütőbe, míg megpirul a kalapja melyet megkenünk tejföllel.
Tálaláskor esetes céklával díszítjük. Köretnek (húsokhoz) és önálló ételként is kitűnő.
Gombával töltött cukkini
Hozzávalók:
2 db cukkini
2 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
2 ek zsemlemorzsa
friss bazsalikom
friss oreganó
só ízlés szerint
Elkészítés:
A cukkiniket hosszában kettévágjuk, és egy kis peremet hagyva kivájjuk a belsejét. A cukkinik belsejét és a gombát apróra vágjuk, a fokhagymát, a friss bazsalikomot és a friss oreganót felaprítjuk.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük és megpirítjuk a gombát, a cukkini kivájt belsejét, a fokhagymát és a fűszereket. Ha már kezd összeállni a ragu, akkor hozzáadjuk a zsemlemorzsát.
Megtöltjük a raguval a cukkiniket. Lefedjük alufóliával és kb: 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Mindegyik „cukkini-hajó” tetejét meszórjuk reszelt sajttal és még 10 percig sütjük, fólia nélkül, hogy ropogós legyen a teteje.
Zöldségekkel töltött cukkini
Hozzávalók:
2 db cukkini
1 közepes fej vöröshagyma
kukorica, borsó, sárgarépa
friss borsikafű
friss bazsalikom
friss oreganó
só ízlés szerint
Elkészítés:
A cukkiniket hosszában kettévágjuk, és egy kis peremet hagyva kivájjuk a belsejét. A cukkinik belsejét és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, a hagymát apróra metéljük, a bazsalikomot az oreganót és a borsikafüvet felaprítjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük és megpirítjuk a hagymát, majd a zöldégeket és fűszerezzük. Ha megpirultak, levesszük a tűzről és megtöltjük a cukkiniket. Lefedjük alufóliával és kb: 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Mindegyik „cukkini-hajó” tetejét meszórjuk reszelt sajttal és még 10 percig sütjük, fólia nélkül, hogy ropogós legyen a teteje.
Rakott krumpli másként recept
Elkészítés:
A krumplit, karalábét, hagymát, fehér- és sárgarépát (esetleg zellert) megpucolom, felkarikázom, majd soronként egy tepsibe teszem. Fűszerezem, fólia alatt sütöm majd a fóliát levéve ízlés szerinti öntettel, reszelt sajttal még 10 percig készre sütöm.
ELÉRHETŐSÉGEINK
Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus
Email cím
szaifneaa@gmail.com
TELEFON
+36 20/439-4896
postacím
9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.