Krémlevesek
gluténmentes
Minden leves gluténmentes és vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂
Jelzések:
V = vegán (teljesen állati eredetű mentes)
L-V = Lakto-vegán (tejterméket tartalmazhat, de kihagyható vagy növényivel kiváltható)
Brokkoli krémleves (V)
Elkészítés:
1 nagyobb hagymát apróra vágunk, kevés olajon megdinszteljük.
Megpucolunk 2-3 szál sárgarépát és 1-2 szál fehérrépát, felkarikázzuk, majd a hagymával kissé összepirítjuk.
3-4 szem krumplit megpucolunk, ezt is kiskockára vágjuk, majd a kb fél kg brokkolit is rózsáira szedjük és beletesszük a edénybe. Felöntjük kb 1 liter vízzel, fűszerezzük. Só, bors vagy borsikafű, 1 tk kakukkfű, kis zellerlevél, kis petrezselyem, ha van, mehet hozzá egy kis karalábé is felkockázva.
20-25 perc alatt készre főzzük. Ha nagyon sűrű kevés vizet adjunk hozzá.
Amikor elkészült, botmixerrel turmixoljuk össze. Ízlés szerint levesgyönggyel, gluténmentes zsemlyekockával és/vagy reszelt sajttal tálalhatjuk.
Burgonyakrém leves (V)
Hozzávalók:
1 hagyma
4-5 nagy krumpli
2-2 szál sárga- és fehérrépa karikára vágva
kis darab zeller felkockázva
só, bors vagy borsikafű, lestyánlevél, babérlevél
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megdinsztelem, hozzáadom a sárgarépát, azt is vele pirítom, majd a többi hozzávalót is hozzáadom és felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. Fűszerezem, ha megfőtt botturmixszal leturmixolom.
Petrezselyemzölddel, kiskanál citromlével, vagy majorannával ízesíthetjük.
Citromos vöröslencse krémleves (L-V)
Hozzávalók:
1 bögre vöröslencse
½ ek kurkuma
1 tk só
3-4 bögre víz
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt kömény
1 tk dijoni mustár
1 citrom leve
1 pohár sűrű joghurt (pl. Spar bio)
pirított teljes kiőrlésű kenyérkockák vagy gluténmentes kenyér kockák
Elkészítés:
A lencsét feltesszük főni 3-4 bögrényi sós, kurkumás vízben, fedő alatt kb 20 perc alatt puhára főzzük.
Közben a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk és kevés olajon egy serpenyőben megpároljuk, majd hozzáadjuk a köményt és a mustárt. Jól elkeverjük, átforgatjuk, majd a puha lencséhez keverjük, belefacsarjuk 1 citrom levét és az egészet botmixerrel pürésítjük. Vízzel, ha kell felhígítjuk.
Tálaláskor joghurtot pöttyözünk a tetejére -de ez el is hagyható- és megszórjuk pirított kenyérkockákkal. (vagy gluténmentes kenyérkockákkal)
Cukkini krémleves (V)
Hozzávalók:
2 db nagyobb krumpli
2 db közepes cukkini
2 közepes vöröshagyma (vagy 1 csokor újhagyma)
10-15 dkg reszelt sajt
só, borsikafű, kakukkfű
2-3 db zellerlevél
snidling vagy petrezselyemzöld
Elkészítés:
A cukkinit, a krumplit és a vöröshagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, ízlés szerint fűszerezzük és 10-15 percig főzzük. Ezután turmixoljuk.
Tálaláskor pirított zsemlyekockával, vagy levesgyönggyel kínáljuk, reszelt füstölt sajttal és apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
Fokhagyma krémleves (L-V)
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
8-10 gerezd fokhagyma
1-2 közepes krumpli
fél liter tej,
fél liter víz
1-2 dl főzőtejszín v. tejföl
só, bors (borsikafű), vegeta v. ételízesítő v. leveskocka.
Elkészítés:
A hagymát lereszeljük, kevés olajon vagy vajon megdinszteljük, a zúzott fokhagymákat is hozzáadjuk. A lereszelt krumplit beletesszük, felöntjük a vízzel és a tejjel, fűszerezzük. Kb: 10 percig főzzük, majd a tejszínnel vagy tejföllel dúsítjuk. Újra forraljuk és tálalható is. Zsemlyekockával, reszelt sajttal még finomabb, vagy egy nagyobb zsemlyét letetejezünk, kivájjuk a belét és ebben tálaljuk a levest. (Gluténmentes zsemlyét is használhatunk)
Kukorica krémleves (V)
Hozzávalók:
1 doboz csemegekukorica v. 25-30 dkg fagyasztott, kiolvasztva
1 ek kukoricacsíra-olaj v. olíva olaj
1 közepes vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-1 sárga és fehérrépa
1 szárzeller, só, bors, 1 l víz
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és 1 ek olajon megdinszteljük, aztán hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és szárzellert és az apróra vágott répákat, valamint a kukoricát. Kicsit megpároljuk, közben sózzuk, borsozzuk, és felengedjük vízzel.
Kb. 10 percig forraljuk, aztán botmixerrel összeturmixoljuk.
Pirított zsemlekockával tálaljuk. (Gluténmentes zsemlyekockával is tálalhatjuk)
Medvehagyma krémleves (L-V)
Hozzávalók:
15-18 medvehagyma-levél
fél liter tejszín vagy 2-3 szem krumpli
fél liter víz
1 ek olaj
1 ek liszt, vagy rizsliszt
1 mk só.
Elkészítés:
A leveleket megmosom, majd turmixgépben 1 deci levessel elpürésítem. Világos rántást készítek és belekeverem a pürésített medvehagyma leveleket. Pár percig forralom, majd hozzáöntöm a tejszínt, de ezzel már csak felmelegítem és nem forralom.
A tejszín helyett én 2-3 db közepes méretű krumplit szoktam kisebb kockákra összevágni, és miután megfőtt, együtt összeturmixolni az egészet, így Vegán lesz.
Patiszon krémleves (V)
Hozzávalók:
1 patisszon
2-3 szem burgonya
2-3 gerezd fokhagyma
só, borsikafű, őrölt szerecsendió, olaj
Elkészítés:
A patisszont, a burgonyát és a fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon megpároljuk, majd vizet aláöntve fedő alatt puhára főzzük. Fűszerezzük, leturmixoljuk, zsemlyekockával, vagy gluténmentes zsemlyekockával tálaljuk.
Spárga krémleves (V)
Hozzávalók:
50 dkg spárga (zöld vagy fehér)
4-5 db közepes krumpli – kockázva
1 vöröshagyma – finomra vágva
őrölt fehérbors, cukor, citromlé, só
Elkészítés:
A spárgák fejrészét kb. 4-5 cm hosszúságban levágom, félreteszem. A szárát az esetleges fás részektől megtisztítom, darabolom.
Olajon üvegesre dinsztelem a vöröshagymát, beleteszem a spárga szárát és a krumplit, felengedem annyi vízzel amennyi ellepi, sózom, borsozom, puhára főzöm. A levest botturmixszal krémesre turmixolom.
Újraforralom, felengedem annyi vízzel, amilyen sűrűségű levest szeretnék, beledobom a spárgák félretett gyenge fejrészét, kb. 5 percig főzöm, hogy kicsit roppanós maradjon. Közben ízesítem pici cukorral, citromlével, majd tálalom.
Zeller krémleves (V)
Hozzávalók:
1-2 öklömnyi megtisztított zeller
3-4 szem kisebb krumpli
2-3 gerezd fokhagyma
1 kk ételízesítő, bazsalikom, só, őrölt fehérbors v. borsikafű
csipet őrölt szerecsendió, csipet őrölt kömény
Elkészítés:
A zellert és a krumplit kicsi kockákra vagdaljuk, és egy lábosba téve felöntjük kb. 5-6 dl vízzel.
Beletesszük az ételízesítőt, a kettévágott fokhagymagerezdeket és a fűszereket, és megfőzzük.
Ha a zeller és a krumpli már jó puha, akkor nincs más tennivaló, mint botmixerrel pépesíteni a levesünket.
Zellerlevelekkel vagy pirított (gluténmentes) kenyérkockákkal tálaljuk.
ELÉRHETŐSÉGEINK
Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus
Email cím
szaifneaa@gmail.com
TELEFON
+36 20/439-4896
postacím
9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.