Köretek / saláták
Minden köret gluténmentes és vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂
Jelzések:
V = vegán (teljesen állati eredetű mentes)
L-V = Lakto-vegán (tejterméket tartalmazhat, de kihagyható vagy növényivel kiváltható)
Almás zellersaláta (L-V)
Elkészítés:
20 dkg meghámozott zellert és 20 dkg savanykás meghámozott almát vékonyra gyalulunk. 1 dl kefírt vagy natúr joghurtot ízesítünk csipet sóval, cukorral, diónyi mustárral, kevés citromlével, késhegynyi őrölt fehér borssal, esetleg pici bazsalikommal. Alaposan összekeverjük, és legalább 1-2 órát hűtőben hűtjük. Tálaláskor paradicsomkarikákkal, petrezselyem zölddel díszítjük. Pirítóssal fogyasztjuk.
Hagymás feketeretek saláta (V)
Hozzávalók:
1 db feketeretek
1 db vörös vagy lila hagyma (kb retekkel azonos méretű)
só, ecet (almaecet)
Elkészítés:
A retket és a hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk és nagyon vékony szeletekre daraboljuk. Sóval meghintjük és jó alaposan megnyomkodjuk, többször átforgatjuk. Ízlés szerint (kevés) ecettel meglocsoljuk (van aki olajat is tesz rá), hűtőben pihentetjük tálalásig de legalább fél órát.
Apróra vágott petrezselyemmel, vagy póréval díszíthetjük, pirítóssal fogyasszuk.
Káposztás répasaláta (V)
Elkészítés:
Káposztát és répát apróra vágok vagy lereszelek, petrezselyemmel sóval, borssal v. borsikafűvel fűszerezem. 2 tk olívaolajjal és 2 tk almaecettel (ecet helyett citromlét is használhatok) meglocsolom. Ízlés szerint kicsi kaprot is szórhatok rá.
Jól összeforgatom, tálalásig hűtőben tartom.
Lencsesaláta árparopogóssal (V)
Hozzávalók:
15 dkg lencse, 2 kisebb fej hagyma, só, 2-3 babérlevél, 1 csapott kk. őrölt kömény, ecet, olívaolaj vagy tökmagolaj,
15 dkg árpa, 15 dkg árpaliszt vagy rizsliszt, 1 dl olaj vagy olvasztott vaj, só, fűszerek (magyaros, olaszos-bazsalikomos, vagy csilis, esetleg fokhagymás, vagy olivabogyós.. ki-ki ízlése és fantáziája szerint)
Elkészítés:
Az előző nap beáztatott lencsét leszűrjük. Az egyik hagymát 1 ek olajon vagy pálmazsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a lencsét és annyi vezet, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük sóval, babérlevéllel, köménnyel. A másik hagymát vékony karikára vágjuk, sózzuk, ecettel meglocsoljuk, hozzáöntjük az olajat, végül a lencsét. Óvatosan összekeverjük, hűtőben érleljük tálalásig.
Az árpát alaposan átmossuk, enyhén sós vízben megfőzzük. A lehűtött árpát, a lisztet és a vajat keverjük össze,fűszerezzük és annyi vizet öntsünk hozzá (a főzővízből), hogy formázható legyen. A masszából lapított golyókat, vagy ujjnyi rudacskákat formázunk, melyeket forró olajban ropogósra sütünk. A megérlelt lencsesalátát tányérokra szedjük, és a frissen megsült ropogóssal tálaljuk.
Tárkonyos kukoricasaláta (V)
Hozzávalók:
1 doboz kukorica
1 db lilahagyma
1 db vöröshagyma
1 teáskanál só,
1 teáskanál kristálycukor,
4-5 teáskanál 10 %-os ecet,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál tökmagolaj.
fél-fél teáskanálnyi apróra vágott zellerlevél, petrezselyemzöld, tárkony
Elkészítés:
A kukoricát lecsepegtetem (én át is öblítem vízzel). Hozzáadom a negyedkarikákra vágott hagymát és lilahagymát is. Elkészítem a levet: ízesítettem sóval (inkább kevesebbet!), cukorral, ecettel. Ráöntöm a hagymás kukoricára, majd megszórom a zöld fűszerekkel és az olajjal. Jól összekeverem. Hűtőben tartom tálalásig.
Tippem: A salátákat érdemes kóstolni tálalás előtt, mert változik az ízük. Ha valami kell bele, ilyenkor lehet pótolni.
Tésztasaláta (L-V)
Hozzávalók:
1 csomag retek (6-8 db)
uborka (6-8 db)
póréhagyma v. lilahagyma
1-1 szál sárga- és fehérrépa (karalábé, karfiol..)
kukorica (8-10 dkg)
25-30 dkg kifőtt pene tészta (gluténmentes)
Öntet:
1 natúr joghurt, vagy kefír
diónyi mustár
fél citrom leve
1 csapott ek nyírfacukor
só, őrölt fehérbors, kakukkfű
Elkészítés:
A zöldségeket apró kockákra vágom. Az öntetet elkészítem, a zöldségekkel és a kifőtt tésztával jól összedolgozom. Tálalásig hűtőbe teszem. Petrezselyemzölddel díszítem.
Szárzeller saláta recept (V)
Hozzávalók:
1 fejes saláta (télen jégsaláta)
25 dkg burgonya
1 sárgarépa
2 cukkini
20 dkg gomba
2 szárzeller
köménymag, petrezselyem, mustár, citromlé, olaj, só, borsikafű.
Elkészítés:
A burgonyát (héjában) sós vízben a forrástól számított 30 percig főzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk.
A cukkinit és sárgarépát megtisztítjuk és hasábokra daraboljuk. Gőz fölött megpároljuk (8-10 percig), majd kockákra vágjuk.
A jól megmosott és lecsepegtetett fejes salátát csíkokra vágjuk, tálra rendezzük és ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket.
A zellert felaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük és a salátához keverjük.
Kikeverünk 2 kanál citromlevet 2 kanál mustárral és 4 kanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál köménnyel és 1 kanál apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
Az öntetet külön tálkában adjuk a saláta mellé.
Zöldborsó saláta (Francia salátához hasonló) (V)
Hozzávalók:
5-10 dkg zöldborsó, ugyanennyi kukorica és kiskockára vágott sárgarápa illetve fehérrépa, petrezselyemzöld, fűszerek: só, bors (borsikafű), kakukkfű, fél citrom leve, zabtej vagy szójatej + kevés rizsliszt.
Elkészítés:
A zöldségeket lobogó forró vízbe teszem kb 2-3 percre, majd leszűröm, tálba rakom. Hozzáadom a fűszereket, illetve az apróra vágott petrezselyemzöldet; a szója vagy zabtejből és az 1-2 kanál rizslisztből olaj nélkül pici rántást készítek, és a salátához adom.
Tálalásig hűtőben tartom.
ELÉRHETŐSÉGEINK
Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus
Email cím
szaifneaa@gmail.com
TELEFON
+36 20/439-4896
postacím
9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.