Fasírozottak / Feltétek

 

Cukkini fasírt

Hozzávalók:

50 dkg cukkini
4 evőkanál finomliszt
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
fehér bors vagy borsikafű
kakukkfű ízlés szerint
só ízlés szerint
kb: 2 ek zsemlemorzsa (amennyit felvesz)
2 dl napraforgó olaj a sütéshez.

 

Elkészítés:

A cukkinit nagylyukú reszelőn legyaluljuk, sózzuk, és állni hagyjuk. A petrezselyemzöldet és a fokhagymát apróra vágjuk.
A cukkinit a levéből jól kinyomkodva keverőtálba tesszük, és hozzáadjuk a lisztet, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Kevés őrölt fehér borssal, vagy borsikafűvel, kakukkfűvel ízesítjük, az egészet egynemű masszává keverjük, majd apránként annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Tetszés szerint kis gombócokat vagy lapos fasírtokat formázunk belőle, és forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Papírtörlőre szedjük, mártogatóssal, rizzsel, egyéb zöldkörettel vagy salátával, burgonyapürével, főtt krumplival is tálalhatjuk.

Rizses-répás fasírt

Hozzávalók:

15 deka rizs
2 szál sárgarépa
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors (borsikafű), kurkuma, petrezselyem, lestyánlevél, zellerlevél
zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

A száraz rizst egy kanál vajon v. olajon futassuk meg, amíg enyhén meg nem pirul, majd öntsük fel a rizs mennyiségéhez képest 1,5–2-szeres mennyiségű vízzel, adjuk hozzá a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele az összetört fokhagymát is és szórjuk meg egy csipetnyi kurkumával. Ezután a legkisebb lángon, lefedve, főzzük körülbelül 10 percig. Akkor jó, ha a rizs nem teljesen puha, de már egy kicsit ragadós.

Közben reszeljük le a répát, kockázzuk apróra a hagymát, majd mindezeket keverjük hozzá a rizshez. Ha a keverék túl folyós, gyúrjunk hozzá annyi morzsát, amíg az állaga megfelelő nem lesz. Forró olajban kisütjük, de nem kell túlsütni, csak mindkét oldala piruljon meg

Salátával, burgonyapürével, főtt krumplival is tálalhatjuk.

Tök fasírt

Hozzávalók:

1 kisebb tök v fél kg gyalult, fagyasztott tök

2-3 szem krumpli

10 ek liszt

1 fej hagyma

só, borsikafű, oregánó, bazsalikom, zellerlevél

3-4 gerezd fokhagyma

½ cs. sütőpor

kevés olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A tököt, a krumplikat, a hagymát és a fokhagymákat meghámozzuk, reszeljük, majd besózzuk, és állni hagyjuk. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a fűszereket és a lisztet. Pihentetjük 10-20 percet, majd forró olajba kanállal lepénykéket szaggatunk, zsemlyemorzsába forgatjuk és pirosra sütjük.

Sárgarépás vöröslencse fasírt

Hozzávalók:

15 dkg vöröslencse

15 dkg sárgarépa

1,5 dl víz

20 dkg fehér sajt (sós lében eltett zsíros sajt, jó helyette tömörebb állagú, morzsalékony nem túl sós feta sajt is)

1 tk őrölt kömény

1 tk szárított oregánó

bő csipet őrölt fahéj

2 ek olívaolaj

zsemlemorzsa a panírozáshoz

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A vöröslencsét átmosom, majd 1,5 dl forróvízbe szórom, és fedő alatt, de gyakran megkeverve 2-3 percig főzöm. A tűzről lehúzom és fedő alatt hagyom kihűlni.

A megtisztított répát késes robotgépbe teszem, összeszecskázom, majd hozzáadom az őrölt köményt és oregánót, fahéjat, a finomra reszelt fokhagymát, olívaolajat és a lencsét (ha maradt alatt víz, azt is). Ezzel is összedolgozom, majd megy hozzá az összemorzsolt sajt, és ismét egy-két keverés, nem kell sok, a sajt már nem kell, hogy teljesen pürés legyen. Só nem kell hozzá -legalábbis nekünk- a sajt elég sós. (robotgép hiányában a lencsét villával összetörni, a répát finomra, a sajtot durvára reszelni, majd kézzel összegyúrni a masszát)

A masszából diónyi centis gombócokat formázok és zsemlemorzsába hempergetem.

Bő forró olajban minden oldalukon pirosra sütöm a gombócokat.

(Ha felnőtteknek készül, akkor kerülhet bele több fűszer, csili, gyömbér, szegfűbors, kinek mi tetszik. A gyerekek is nagyon szeretik)

Zabfasírt répával vagy kölesfasírt répával

Hozzávalók:

1 nagy szem krumpli

1 nagyobb szál sárgarépa

1 közepes fej hagyma

4 gerezd fokhagyma ezeket aprító géppel összeszecskázni

4 ek liszt (2 fehér, 2 teljes kiőrlésű)

6 ek zabpehely vagy kb 10 dkg köles

fűszerek: só, borsikafű, majoranna, kakukkfű, lestyánlevél

késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A hozzávalókat meghámozzuk, aprító géppel összevágjuk, majd besózzuk, és állni hagyjuk. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a fűszereket, a zabpelyhet és a lisztet.

Ha kölesfasírtot készítünk, akkor a kölest annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, és kb 10 percig főzzük, majd lezárjuk és pihenni hagyjuk. Ha már nagyjából meghűlt, akkor hozzákeverjük a többihez.

A masszát pihentetjük 10-20 percet, majd gombócokat formálunk és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban pirosra sütjük.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.