Édes gyümölcslevesek

Minden leves gluténmentes és  vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂

Jelzések:
V = vegán (teljesen állati eredetű mentes)
L-V = Lakto-vegán (tejterméket tartalmazhat, de kihagyható vagy növényivel kiváltható)

Cseresznye leves (V)

 

Hozzávalók:

kb: 50-60 dkg cseresznye (lehet mélyhűtött is)

4-5 szegfűszeg

késhegynyi fahéj, csipet só

1-1,5 dl száraz vörösbor (el is hagyható)

1 citrom leve, vagy maga a citrom felkarikázva

3 ek nádcukor

1 cs. vaníliás cukor

2 dl növényi főzőtejszín

Elkészítés:

  1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és 8 deci forrásban lévő vízbe szórjuk.
  2. A szegfűszeget, a fahéjat, a citromlevet, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk.
  3. Lassú tűzön, kb.10 percig főzzük.
  4. A főtt cseresznyék felét kanállal kiszedjük, botmixerrel pépesítjük, majd a levesbe visszaöntjük.
  5. A tejszínt kevergetve belecsorgatjuk, és kis lángon még 2-3 percig főzzük.

Tálalás:
A levesből a fűszereket kiszedjük. A levest lehűtjük, és frissen szedett mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Ötlet: Nem kell bajlódnunk a fűszerek kiszedésével, ha egy teatojásba téve tesszük a levesbe, és a főzés végén egyszerűen kiemeljük.

Tejszínes eperkrém leves (V)

Hozzávalók:

2 doboz eperkonzerv, vagy 20-25 dkg friss eper

2 ek nádcukor

1 tk reszelt citromhéj

5 ek fehérbor

1dl növényi habtejszín

 

Elkészítés:

Az epret a levével együtt egy lábosba öntjük, hozzáadunk 1 l vizet, felrakjuk főni.

Ízlés szerint édesítjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a fehérbort.

Ha az eper megfőtt, illetve felpuhult, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. Ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük a növényi tejszínt.

1-2 órára hűtőbe tesszük.

Nyáron egy kanál citromfagyival tálaljuk.

Vegyes gyümölcs leves (V)

Hozzávalók:

kb: 50-60 dkg gyümölcs (lehet mélyhűtött is) alma, cseresznye, meggy, eper, szeder, egyéb vegyesen

4-5 szegfűszeg

késhegynyi fahéj

1 citrom leve, vagy maga a citrom felkarikázva

3 ek nádcukor, csipet só

1 cs. vaníliás cukor

1 dl növényi főzőtejszín

 

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, daraboljuk és 1l forrásban lévő vízbe tesszük.
  2. A szegfűszeget, a fahéjat, a citromlevet, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk.
  3. Lassú tűzön kb.10 percig főzzük.
  4. A főtt gyümölcsök felét kanállal kiszedjük, botmixerrel pépesítjük, majd a levesbe visszaöntjük.
  5. A tejszínt kevergetve belecsorgatjuk, és kis lángon még 2-3 percig főzzük.

 

Tálalás:

A levesből a fűszereket kiszedjük. A levest lehűtjük, és frissen szedett mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

 

Ötlet: Nem kell bajlódnunk a fűszerek kiszedésével, ha egy teatojásba téve tesszük a levesbe, és a főzés végén egyszerűen kiemeljük.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.