Sütemények
Minden sütemény gluténmentes! és vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kicserélhető, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂
Jelzések:
V = vegán (teljesen állati eredetű mentes)
L-V = Lakto-vegán (tejterméket tartalmazhat)
Levendulás mentás, és citromos mentás ropogós keksz!
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
1/2 cs sütőpor
csipet só
15 dkg vaj vagy Rama
20 dkg cukor
1 tojás
1 egész citrom leve és reszelt héja
1 tk menta és 1 tk levendula (ízlés szerint)
Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom és beleteszem a sót és sütőport
Egy keverőtálba kikeverem a cukrot a vajjal és a tojással
A fenti kettőt összeöntöm, és hozzáadom a citromot és a mentát, homogénre keverem és megfelezem. Az egyik felébe belekeverem a levendulát is.
Keményebb tésztát gyúrok mindkét félből és 1-2 órát állni hagyom.
Deszkán vékonyra nyújtom, szaggatóval formákat készítek, vagy derelyemetszővel összevágom. Sütőpapírral bélelt tepsiben 10-15 perc alatt kb 180-200 fokon készre sütöm.
Levendulás sárgabarack lekvárral kínálom 🙂
Dobozban sokáig elállna ha nem fogyna el olyan gyorsan…
Pite, torta alaprecept (V) Gluténmentes!
Hozzávalók:
50 dkg liszt (20dkg rizsliszt, 10 dkg hajdinaliszt, 20 dkg kukoricaliszt)
1 Ráma vagy növényi margarin
½ cs sütőpor
10-15 dkg nyírfacukor vagy méz
1 cs vaníliás cukor
Kb: 1/2-1 dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrok, pihentetem hűtőben legalább 20-30 percet. (lehet egy éjszakát is)
Megfelezem, kinyújtom és kivajazott tepsibe teszem az egyiket, megtöltöm a töltelékkel, majd ráteszem a másik felét.
Ha tortát készítek, akkor 2x kell megcsinálni az egészet, mert akkor a 4 lap közé tudok tenni megfelelő mennyiségű tölteléket. A tetejét díszíthetem alkalomnak megfelelően.
(piskótánál melegebb, előmelegített sütőben – én 200 fokon – sütöm, legalább 30-40 percig. Érdemes villával megböködni, hogy a keletkező gőz ne törje meg a tésztát.)
Torta krém
Elkészítés:
2 csomag vaníliás (vagy egyéb ízesítésű) lutémnentes pudingport 6-7dl tejjel (én rizstejjel és vízzel felesbe szoktam) kikeverek és kb 3 ek nyírfacukrot adok hozzá, meg egy csomag vaníliás cukrot. Felfőzöm, megvárom míg meghűl, majd a tésztára kenem.
Tortához 3x kell ezt megismételni, mert a 4 lap közé 3x kell ezt a mennyiséget kenni!
Lehet többféle ízesítésű is. Én kipróbáltam úgy, hogy egyik réteg vaníliás, másik puncsos, harmadik csokis. Akkor 2cs. vaníliapuding, 2cs. puncspuding, és 2cs. csokipuding kell hozzá.
Próbáltam úgy is, hogy 2×2 vaníliás, a köztes meg gyümölcsös, így nem lett olyan tömény, a gyerkek is jobban szerették.
A tetejére Hulala vagy egyéb növényi tejszínt teszek. A Hulala fél literes, ezt jól fel kell verni 1-2 ek cukorral (robotgéppel, mint a tojásfehérjét vagy mint a sima tejszínt) és rákenjük a torta vagy süti legtetejére. Ha nem sikerül túl szépen, egyenletesen elkenni, akkor csokit szoktam ráreszelni, az takarja az egyenetlenségeket. A díszítés is jobban mutat rajta 🙂
Karamellás-pudingos szelet (V) Gluténmentes!
Hozzávalók:
30 dkg liszt (10-10-10dkg hajdina-, kukorica- és rizsliszt)
5-7 dkg növényi margarin (vagy pálmazsír)
2 késhegynyi sütőpor
1-1,5 dl rizstej vagy víz
5 dkg nyírfacukor vagy méz
Krém
2-3 cs glutémnentes pudingpor
6-8 dl rizstej
10-15 dkg nyírfacukor
2-3 dl növényi habtejszín (Hullala)
Tetejére
10-15 dkg nyírfacukor
1,5 dl növényi habtejszín
3-5 dkg növényi margarin
10-15 dkg dió
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett tepsi hátán kisütjük, 3 nagy jön ki belőle.
A pudingokat a cukorral tejjel megfőzzük, hűlés közben időnként meg kell keverni.
Habtejszínből kemény habot verünk, és összekeverjük a kihűlt pudinggal, majd a lapok közé töltjük.
A cukrot karamellizáljuk egy lábosban, hozzáadjuk a tejszínt és a margarint.
A durvára tört diót serpenyőben megpirítjuk, és a karamellbe keverjük, hűlés után a tésztára kenjük.
Legalább 8-10 órát pihentetjük hűtőszekrényben.
Lekváros-kókuszos kevert tészta
Hozzávalók:
25 dkg knyírfacukor
5 dl rizstej (eredeti recept alapján kefír!)
0,6-0,7 dl étolaj
2,5 evőkanál (lapos) cukrozatlan kakaópor
40 dkg liszt (20dkg rizsliszt, 10-10 dkg hajdina- és kukoricakiszt)
1 lapos evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
10 dkg apró darabokra vágott dióbél
1 púpozott evőkanál kandírozott citromhéj
1 púpozott evőkanál kandírozott narancshéj
Tetejére: lekvár, kókuszreszelék.
Elkészítés:
A nyírfacukrot, tejet (kefirt) és az étolajat jól kikeverem, majd a többi hozzávalóit is hozzáadom a felsorolás szerint. Alaposan kikeverem robotgéppel.
Egy 30×22 cm-es tepsit kikenek növényi margarinnal, lisztezem, és beleöntöm a masszát.
Előmelegített sütőben 175-180 fokon 30-35 percig sütöm. (Tűpróba!)
Hagyom hideg helyen kihűlni. Ezután a tetejét lekenem sárgabarack lekvárral, és alaposan megszórom kókusz reszelékkel.
ELÉRHETŐSÉGEINK
Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus
Email cím
szaifneaa@gmail.com
TELEFON
+36 20/439-4896
postacím
9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.