Tésztafélék

Minden tésztaféle elkészíthető gluténmentesen, laktózmentesen! Mindegyik vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kiváltható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel 🙂

Lekváros derelye

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

csipet só

1 db tojás

10 dkg zsemlemorzsa

Kb 1 ek pálmaolaj

15 teáskanálnyi lekvár (szilvalekvár a legjobb, de baracklekvárral is nagyon finom)

1 tk só (a főzővízbe)

 

Elkészítés:

A lisztből, a tojásból, kb 1 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. Kb: 10 percig gyúrjuk, hogy jól kidolgozzuk a tésztát.

Letakarva 20 percig pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk (kb. 5 perc alatt).

A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk. A felénk eső felére egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi lekvárt teszünk, egymástól kb. 5-7 cm távolságra.

Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.

Derelyevágóval feldaraboljuk. Ebből a mennyiségből kb 15 derelyénk lesz.

Egy nagyobb edénybe feltesszük a vizet forrni, csipet sót szórunk bele.

A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 5 perc alatt fő meg.

Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó morzsás legyen.

Padlizsános tészta

Hozzávalók:

25 dkg fusilli tészta

2 közepes padlizsán

2-3 közepes paradicsom

1 tk bazsalikom (vagy 5-6 friss levél)

1-2 gerezd fokhagyma

1 dl víz

reszelt parmezán vagy egyéb füstölt sajt

só, borsikafű, kakukkfű

pálmaolaj

Elkészítés:

Vízben főzd ki a tésztát, szűrd le, majd tedd félre. Amíg fő, előkészítheted a padlizsános feltétet. A padlizsánokat hámozd meg, majd darabold kisebb kockákra, majd némi forró olajon pirítsd át őket a paradicsomokkal, közben nyomd hozzájuk a fokhagymát, majd öntsd rájuk a vizet, szórd bele az egészbe a bazsalikomot, és a fűszereket. Kevergesd kb 5 percig, aztán zárd el alatta a tűzhelyet. Keverd hozzá a kifőtt tésztát, végül tedd rá a sajtot.

Paradicsomos mascarpone szósz

Hozzávalók:

25-30 dkg kifőtt tészta

10-15 szem koktélparadicsom

20-25 dkg mascarpone vagy bármilyen hasonló jellegű sajt

1 dl főzőtejszín

olívaolaj

só, bors

Elkészítés:

A paradicsomokat apró darabokra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megforgatjuk, kicsit megpirítjuk.

Hozzáadjuk a mascarpone-t, majd a főzőtejszínt, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és állandó kevergetés mellett néhány percig főzzük, megvárjuk amíg kicsit rotyog.

Végül a szósz elkészítése közben megfőzött tésztával összekeverjük és tálaljuk.

Pasta pomodoro

Hozzávalók:

50 dkg tagliatelle vagy pene tészta

2 fej vöröshagyma

kb fél kg paradicsom

1-2 evőkanál olívaolaj

néhány friss bazsalikomlevél, oregánó

só, borsikafű

Elkészítés:

A tésztát forrásban lévő sós vízben éppen csak puhára főzzük. Leszűrjük, majd a fazékba visszatéve melegen tartjuk.
Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és közepes lángon puhára pároljuk. Belekeverjük a felaprított paradicsomot, és 5-6 percig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az apróra vágott bazsalikomlevelet és oregánót is, és további 1 percig főzzük. Nem tovább, mert az nem tesz jót a bazsalikom ízének. A mártást a meleg tésztára öntjük, jól megkeverjük, és azonnal tálaljuk.

Ehhez a mártáshoz nyugodtan kínálhatunk frissen reszelt parmezán sajtot is.

Paradicsomos-olivás fusilli

Hozzávalók:

250 g fusilli vagy orsó tészta

fél fej hagyma

5-6 paradicsom

10 dkg fekete olívabogyó

parmezán vagy füstölt sajt

só, borsikafű, bazsalikom

Elkészítés:

Olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk.

A paradicsomot 1-2 percre forró vízbe dobjuk, majd leszűrés után lehúzzuk a bőrét. A paradicsomot feldaraboljuk és hozzáadjuk a hagymához.

Az olívabogyót feldaraboljuk, és a többi összetevőhöz tesszük, majd tovább sütjük. Fűszerezzük, majd a friss bazsalikommal ízesítjük.

A masszát a kifőtt tésztára tesszük és parmezánnal meghintve tálaljuk.

Rozs stangli (kifli)

Hozzávalók:

10 dkg rozsliszt (teljes kiőrlésű)
20 dkg rozsliszt (világos)
10 dkg rizsliszt
2 dl rizstej (mandula-, szója-, tehéntej is jó) vagy víz
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1-1,5 teáskanál só
1 teáskanál köménymag (őrölt)
1 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt felfuttatjuk.
Minden hozzávalót tálba mérünk, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen kb 35-40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, hat részre osztjuk. Kézzel oválisra kihúzogatjuk, majd feltekerjük.
Bagett sütőformába fektetjük vagy lisztetett tepsire tesszük. Tetejét megkenjük vízzel vagy tejföllel, és langyos helyen még 10-15 percig kelesztjük.
200-220 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt megsütjük.

Gombás-fokhagymás tésztasaláta

Hozzávalók:

50 dkg orsótészta

1 üveg szeletelt gomba

4-5 db fokhagyma

só, borsikafű, kakukkfű, oregánó

fél citrom leve

petrezselyem

Elkészítés:

A tésztát felrakjuk, kifőzzük. A gombát leöblítjük.

A fokhagymát lereszeljük, egy kevés olajon megfuttatjuk, majd gyorsan beleöntjük a gombákat. Sózzuk, fűszerezzük.

Közepes lángon levet enged a gomba, puhulásig pároljuk-főzzük. A végén rádobjuk a nagy csokor felaprított petrezselymet, egy fél citrom levél meglocsoljuk. Megkeverjük.

A kifőtt tésztát tálba rakjuk, összekeverjük a gombával, és a végén még adunk hozzá egy kis petrezselymet díszítésként.

Mexikói-zöldséges mézes saláta

Hozzávalók:

25 dkg orsótészta

1-1 szál sárgarépa és fehérrépa,

10 dkg kukorica,

10 dkg borsó (vagy 30 dkg mirelit mexikói vagy francia zöldségkeverék)

1 alma

3 szál újhagyma

1 csokor retek

3 dl tejföl

só, fehér bors

citromlé, mustár

1-2 ek méz

tetejére reszelt füstölt sajt

jégsaláta díszíteni

Elkészítés:

Kevés vajon megpároljuk a (mirelit) megpucolt és felaprított zöldségeket. Fűszerezzük só, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom vagy rozmaring.

A tésztát kifőzzük, leöblítjük, lehűtjük.

Az almát, újhagymát, retket megmossuk, felkockázzuk, tálba tesszük.

A tejfölt, sót, fehér borsot, citromlét, mustárt, mézet jól kikeverjük.

Ha kihűlt a tészta és a párolt zöldség, akkor egy nagyobb tálban összekeverjük az összes alapanyagot. Kivéve a jégsalátát.

Pár órára behűtjük. Tálaláskor a tálak aljába tépünk a saláta levélből majd teletesszük a tálakat a salátával. Tetejére füstölt sajtot reszelünk. 

Rozstallér / zabtallér

Hozzávalók:

2 csésze rozspehely / zabpehely
2 csésze teljes kiőrlésű liszt (durum is jó)
3 kanál mazsola (elhagyható)
½ csésze olaj vagy olvasztott vaj
½ citrom leve + 1 kiskanál szódabikarbóna egy kevés vízben feloldva
½ bögre méz
csipet fahéj

Elkészítés:

A rozspelyhet leforrázom annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, s hagyom 10 percig pihenni. Ezután hozzákeverem a lisztet, a mazsolát, az olajat vagy vajat, a citromos szódabikarbónás vizet és a mézet. Elég híg lesz a végeredmény, de olyannak is kell lennie. Vizes kézzel gombócokat formázok, melyeket lelapítva sütőpapíros tepsire sorakoztatok, mehetnek egymás mellé, nem nagyon fognak nőni. Ha nem tallér vékonyságúra lapítottam, akkor félidőben megfordítom őket és visszatolom a sütőbe. Előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. 200 fokon 10-12 percig sütöm.
Önmagában is nagyon finom, de áfonya- vagy eperlekvárral még kellemesebb.

Tippem: a zabtallérba mazsola helyett 1 almát reszeltem bele, könnyebb, lágyabb, még finomabb lett.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Szaifné A. Adrienne
természetgyógyász – kineziológus

Email cím

szaifneaa@gmail.com

TELEFON

+36 20/439-4896

postacím

9090 Pannonhalma,
Gizella Királyné u. 13.